BREJVIK SE ŽALI: U zatvoru mi daju hladnu kafu i hleb s malo putera!

Anders Brejvik (33), koji je ubio 77 ljudi, žali se da je ćelija loše uređena i da nema nikakav pogled. Tvrdi da mu je unutra previše hladno, pa mora da nosi tri sloja odeće i da žuri ujutru dok se brije i pere zube!

  • 6

Masovni ubica Anders Bering Brejvik (33), koji je prošle godine u Norveškoj za jedan dan ubio 77 ljudi, požalio se na nehumane uslove u zatvoru.

U pismu zatvorskoj službi monstrum navodi da mu kafu poslužuju hladnu, da mu ne stavljaju dovoljno maslaca na hleb i da mu nije dopušteno korišćenje hidrantne kreme!

Norveške vlasti nisu komentarisale pismo, ali je njegov advokat potvrdio da je pismo od 27 strana, koje je procurelo u norveške medije - autentično.

Brejvika, kako kaže, drže u gotovo potpunoj izolaciji - 23 sata na dan, u zatvoru Ila, koji se nalazi u blizini Osla.

Njegova ćelija sastoji se od tri dela - spavaonice, prostora za učenje i prostora za vežbanje i svaki ima osam kvadratnih metara. U pismu se žali da je ćelija loše uređena i da nema nikakav pogled.

- Verujem da ne postoji lošija kaznena ustanova u Norveškoj - napisao je Brejvik.

Monstrum se još žali i na to da su lisice koje mu stavljaju dok ga vode zatvorom oštre i urezuju mu se u zglobove. U ćeliji mu je pak prehladno, pa mora da nosi tri sloja odeće i mora da žuri ujutru dok se brije i pere zube. Žali se i na prekidače za svetlo i televiziju koji su izvan ćelije, zbog čega mora da traži od čuvara da mu promene program ili ugase svetlo kada želi da spava.

Zatvor Ila u blizini Osla je muški zatvor, u koji su smešteni najopasniji norveški kriminalci. Međutim, znatno se razlikuje od ostalih strogo čuvanih zatvora u zapadnoj Evropi. Pola čuvara su žene, a niko nije naoružan.

Brejviku je u avgustu izrečena maksimalna kazna u Norveškoj, 21 godina zatvora, koja može biti produžavana unedogled, dokle god ga vlasti smatraju opasnim za društvo.

(Telegraf.rs / Izvor: Portal Jutarnji.hr)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA