ASKETA: Bugarski patrijarh od imovine imao samo stari sat i pisaću mašinu!

Patrijarh nije imao lični bankovni račun "kao drugi arhijereji", niti automobil, stanove, vile ili zemlju. Njegova mesečna plata od 680 leva već decenijama je uplaćivana domu za hendikepiranu decu u sofijskom kvartu "Nadežda", što, kako se navodi, niko nije znao

  • 0

U Sinodaloj palati u Sofiji otvoren je testament pokojnog bugarskog patrijarha Maksima koji je svu svoju imovinu, veoma stari ručni sat marke "luč" i pisaću mašinu marke "konstantin", ostavio Sinodu Bugarske pravoslavne crkve, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Testament je, kako se navodi, otvoren u prisustvu sinodalne komisije i direktora vladine Direkcije za veroispovesti.

Sastavljen je decembra 2011. godine i nije poznato, kako se navodi, da li će najbliža rođaka, kći patrijarhove rođene sestre, doktorka Maksima Konstantinova Lozanova imati primedbe, s obzirom na to da bi zakonski ona imala prvenstvo u nasleđivanju.

Patrijarh nije imao lični bankovni račun "kao drugi arhijereji", niti automobil, stanove, vile ili zemlju.

Njegova mesečna plata od 680 leva, sem 100 leva za lične potrebe, već decenijama je uplaćivana domu za hendikepiranu decu u sofijskom kvartu "Nadežda", što, kako se navodi, niko nije znao.

Inače, preminuli patrijarh je na raspolaganju imao automobil marke "mercedes" star 21 godinu.

Otkad je Maksim postao patrijarh 1971. godine, imao je istog vozača, Stojana Kriškina, a domaćica mu je bila "lelja Nedka".

Navodi se da je ona uvek imala pristup kod njega, a servirala mu je veoma skromnu hranu koja je ponedeljkom sredom i petkom uvek bila strogo posna.

Obelodanjeno je ranije da je patrijarh voleo pitu od spanaća i pitu sa čubricom, a najveći delikates mu je bila pečena skuša (skumrija).

Nije poznato da li je patrijarh vodio dnevnik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA