TRAŽE ZAOSTALE PLATE: Radnici RTS-a od sutra u štrajku!

Sindikat zaposlenih RTS "Nezavisnost" u sredu će prekinuti rad u podne i na sat vremena protestovati u krugu poslovnog prostora, što je kolegijum direktora te kuće ocenio kao štetan i pogrešan potez

  • 1

Sindikat zaposlenih Radio-televizije Srbije "Nezavisnost" najavio je da će sutra održati štrajk upozorenja.

U saopštenju Sindikata, koje je potpisao glavni poverenik Dragan Milanović, navodi se da "Nezavisnost" traži isplatu zaostalih zarada i dalju isplatu zarada u utvrđenim rokovima, isplatu nadoknade za troškove dolazaka i odlazaka sa posla i zaključenje Kolektivnog ugovora.

Sindikat je naveo da će zaposleni u sredu prekinuti rad u podne i na sat vremena protestovati u krugu poslovnog prostora, naglašava se u saopštenju.

U RTS-uN, međutim, najavljeni štrajk, prvi za 10 godina, vide kao pogrešan potez, u pogrešno vreme, sa pogrešnim razlozima i nesagledivo teškim posledicama po interese Kuće, sindikata, gledalaca, pretplate, zarada i svih zaposlenih.

U saopštenju Kolegijuma generalnog direktora RTS-ase dodaje da je lider sindikata Nezavisnost, dužan da radnicima i institucijama RTS obrazloži svoju "duboko štetnu odluku".

- Zašto Nezavisnost organizuje protest protiv budućeg Kolektivnog ugovora pre nego što je započeo dijalog i održan prvi sastanak poslodavca i sindikata na tu temu - pita Kolegijum.

Takođe, postavlja i pitanje "zašto u medijskim nastupima optužuje svoju kuću da je odgovorna za prikupljanje pretplate, pa time oslobađa odgovornosti sve srpske Vlade koje do danas nisu pronašle efikasan način za finansijsko održavanje Javnog servisa?"

- Zašto ovaj nepotrebni štrajk, bez ikakvog vidljivog povoda, organizuje usred velike medijske hajke na RTS kojom se traži ukidanje pretplate i ukidanje našeg prava na marketing - takođe stoji u saopštenju.

Organizatora štrajka kolegijum poziva da "u interesu Kuće i svih zaposlenih, otkaže neopravdanu akciju" te da u miru pripremi svoju delegaciju i konstruktivne predloge za početak dijaloga o Kolektivnom ugovoru.

- U suprotnom, sve moguće posledice po funkcionisanje procesa rada, program, poziciju RTS u pregovorima o budućim zakonskim rešenjima i oblicima finansiranja, padaju na teret organizatora ovakve akcije - upozorava se na kraju saopštenja.

(I. M. / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA