SĐD: Stanje u onkologiji alarmantno!

- Stopa smrtnosti u Srbiji se povećava brže nego u drugim zemljama - kaže ministarka zdravlja i dodaje da je neophodan drugačiji prilaz strategiji rada s onkološkim bolesnicima

  • 0

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je u srpskoj onkologiji stanje alarmantno, jer se stopa smrtnosti onkoloških bolesnika povećava brže nego u drugim zemljama!

- Ocenili smo da je alarmantno stanje u onkologiji, jer se stopa smrtnosti zaista povećava brže nego u drugim zemljama - rekla je Đukić Dejanović i dodala da je neophodan drugačiji prilaz strategiji rada sa onkološkim bolesnicima.

Ministarka zdravlja je nakon sednica Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije rekla da će resorno ministarstvo izdvojiti jednu milijardu dinara za poboljšanje onkološke opreme koja je u lošem stanju, odnosno u nabavku novih linearnih akceleratora.

- Nabavka opreme je u toku -  kaže Dejanovićeva i dodaje da se približava kraj kalendarske godine, zbog čega se pravi plan stručnog snabdevanja opremom, lekovima i sanitetskim materijalom u kojem moraju da učestvuju direktori instituta i kliničkih centara.

Ona je kazala da je neophodno da zahtevi budu realni, što može da izdrži finansijski sistem, a što je prioritet pacijenata.

- U ovom momentu neće biti proširenja Onkološkog instituta, moramo se skoncentrisati na kadar, opremu i bolju organizaciju rada, a ne na prostor - navela je Dejanovićeva.

Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić rekao je na sednici Odbora za zdravlje i porodicu da će sledeće godine u Srbiji biti otkriveno 40.000 novoobolelih od tumora u Srbiji.

Prema njegovim rečima, 2010. godine je u Srbiji registrovana 37.400 novoobolelih od karcinoma, i odnosu na 2001. godinu taj broj se povećao za 20 odsto.

Čikarić je ukazao da mora da se posveti više pažnje pravilnim načinima lečenja onkoloških bolesnika i ocenio da terapija citostaticima nije uvek pogodna za pacijente sa solidnim malignim tumorima, jer može da izazove kontraefekat i pogorša stanje pacijenta.

(I. M. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA