Zatvorenice u Požarevcu žale se na nedostatak zdravstvene nege

Govoreći o uslovima u zatvoru i zdravstvenoj zaštiti zatvorenica, Gogić-Mitić je rekla da je tokom 2011. godine obavljeno 8.879 lekarskih pregleda, a osuđenice su u proseku jednom mesečno mogle da se opuste uz neki kulturni događaj

  • 0

Zatvorenice u Kazneno popravnom zavodu u Požarevcu, jedinom ženskom zatvoru u zemlji, u koji je tokom prošle godine primljeno 558 osuđenica više nego u 2010. godini, uglavnom se žale na nedostatak smeštajnog kapaciteta i lošu zdravstvenu zaštitu, rečeno je danas na skupu posvećenom položaju žena u zatvoru.

Tokom prošle godine ne samo da je broj žena u tom zatvoru porastao, već je i struktura dela zbog kojih su osuđene promenjena, pa je tako na osluženje kazne zbog ubistva ili pokušaja ubistva došlo 16 žena, dok ih je u 2010. godini bilo šest, rečeno je na okruglom stolu "Od zatvora do života bez nasilja - Ljudska prava žena u zatvoru".

Prema rečima upravnice Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu Anke Gogić-Mitić, povećan je i broj osuđenica zbog dela povezanih sa drogom za 26 odsto, osuđenih za dela povezana sa nasiljem u porodici za 38 odsto, dok je broj osuđenica zbog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju povećan za 100 odsto.

Takođe, one koje su došle na izdržavanje kazne u prošloj godini, imaju drastično duže kazne nego prethodnih godina, pa je tako za 144 odsto više osuđenih na kaznu od tri do pet godina, za 167 odsto je više osuđenih na kaznu od pet do 10, a osam puta više je osuđenica na kaznu od 10 do 15 godina u odnosu na prethodne godine.

Prvi put tokom prošle godine u zatvor su stigle zatvorenice osuđene na kaznu od 20 do 40 godina, kao i jedna koja je osuđena za ratni zločin.

Govoreći o uslovima u zatvoru i zdravstvenoj zaštiti zatvorenica, Gogić-Mitić je rekla da je tokom 2011. godine obavljeno 8.879 lekarskih pregleda, a osuđenice su u proseku jednom mesečno mogle da se opuste uz neki kulturni događaj.

Prema istraživanju Viktimološkog društva Srbije, koje je sprovedeno u tom zavodu, a u kome je učestvovalo 58 osuđenica i 11 zaposlenih pokazalo je da je ta ustanova prenaseljena, jer je u njoj 40 odsto više žena nego što su kapaciteti zavoda.

Zbog toga se zatvorenice uglavnom žale na manjak prostora i ističu da bi higijena mogla da bude i bolja, a zadovoljne su što im je umesto zatvorske uniforme dozvoljeno da koriste svoju odeću.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA