Ljajić: "Lidl" i "Ikea" dolaze u Srbiju

"Lidl" bi mogao u naredne dve godine da otvori 15 maloprodajnih objekata od 2.000 kvadrata u 15 srpskih gradova, a "Ikea" do kraja sledeće godine da otvori prvi veći maloprodajni objekat, kaže ministar trgovine

  • 4

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio je da su stabilizovane cene na tržištu i otklonjeni nedostaci u snabdevanju i najavio dolazak trgovinskih firmi "Lidl" i "Ikea" na tržište Srbije.

- Nizom mera sprečili smo dalje poremećaje. Nemamo nestašice i ne očekujemo drastično povećanje cena pred novogodišnje praznike. Novi skok cena, mogao bi, zbog smanjene tražnje, da se vrati trgovcima kao bumerang - upozorio je Ljajić.

On je rekao da sve dok nema konkurencije, trgovci će moći sebi da dozvole luksuz da ne smanjuju cene kad dinar ojača, kako bi uvećali dobit, a uloga države je da smanji birokratske prepreke i da stvori opšti ambijent kako bi se povećala konkurencija koja će da "olabavi" cene i poveća kvalitet ponude.

Ljajić je istakao da je izvesno da bi "Lidl" mogao u naredne dve godine da otvori 15 maloprodajnih objekata od 2.000 kvadrata u 15 srpskih gradova, da očekuje i da "Ikea" otvori prvi veći maloprodajni objekat do kraja sledeće godine i da je najvažnije da ne bude birokratskih prepreka na tom putu.

- Moramo da pomognemo privrednicima koji imaju proizvode za izvoz. Obaveza Srbije je i da pronađe nova tržišta, jer je pala tražnja u zemljama EU. Cilj je da se širimo na Rusku Federaciju, Bliski istok, Aziju. Bio sam u Iraku gde postoje neslućene mogućnosti za našu građevinsku operativu, ugovaramo poslove sa Emiratima, zainteresovani smo za Katar, Libiju - rekao je Ljajić.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoka Paracinac

    14. novembar 2012 | 20:17

    I onda se neko pita kako to male lokalne firme propadaju a komsija malinar nemoze da proda svoje maline .....

  • najprovokator

    14. novembar 2012 | 19:32

    neka dodju..biće im baš lepo...

  • camden calling

    14. novembar 2012 | 15:33

    A ko kaže da Mišković neće imati prste u tome?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA