TUŽILAŠTVO: Sanader kriv za mito i ratno profiterstvo

Bivši hrvatski premijer se tereti, između ostalog, za primanje 794.000 evra provizije od austrijske "Hipo banke". Sanader odbacio optužbe, presuda u toku naredne nedelje

  • 0

U procesu protiv bivšeg hrvatskog premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera dokazano je da je zloupotrebio svoj položaj i ovlašćenja i primio mito, istaklo je danas tužilaštvo u završnoj reči na suđenu u Zagrebu.

Prema rečima Tamare Laptoš, koja je tužilac u ovom procesu i zamenica direktora kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, Sanader je kriv i za ratno profiterstvo.

Govoreći o delu optužnice u kome se Sanader tereti za primanje 3,61 miliona kuna (794.000 evra) provizije od austrijske "Hipo banke", Laptoš je naglasila da se radi o ratnom profiterstvu, jer se Sanader kao tadašnji zamenik ministra spoljnih poslova Mate Granića okoristio u vreme rata i vrlo visoke inflacije, zbog koje je Hrvatska teško dolazila do novca na međunarodnom finansijskom tržištu.

Zloupotreba Sanadera u tome je da koristi svoj položaj da dobije proviziju koju mu treba oduzeti, što je i ratno profiterstvo jer je tada trajao rat za koji se izdvajalo 50 odsto budžeta, pa se nisu mogla izdvojiti sredstva za kupovinu ambasada, rekla je tužiteljka.

Ona je naglasila da iz iskaza većine svedoka ispada da je Sanader vodio pregovore, iako ih je, na inicijativu austrijskog ministra spoljnih poslova Alojza Moka, otvorio Granić. 

Novac od austrijske banke koja se 1994. godine tek probijala na hrvatsko tržište Sanader je primio na ime Eugena Laks, emigranta koga je, po iskazima nekoliko svedoka, upoznao početkom 90-ih.

Ona je ukazala i na iskaze svedoka da lice koje je primalo pare i potpisivalo njihov prijem nije bio "pravi" Laksa, već lice znatno mlađe od njega.

Iz iskaza jednog od šefova "Hipo banke" i iz bankarskih beleški vidljivo je da je Sanader tražio znatno višu proviziju od čak osam odsto iznosa kredita. Uprava banke na to nije pristala pa je tadašnji šef uprave "Hipa" Volfgang Kulterer ispregovarao da se provizija smanji na pet odsto, što je bio gornji limit provizije koja se isplaćivala posrednicima.

U nastavku završnog govora tužiteljka Vanja Marušić izneće završnu reč za drugu tačku optužnice koja Sanadera tereti da je od mađarskog MOL-a trebalo da primi 10 miliona evra mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, odnosno da je primio pola tog iznosa.

Sanader je u svom završnom govoru odbacio optužbe za ratno profiterstvo u aferi "Hipo", ističući da nije primio mito niti da je mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

- Mito od MOL-a nisam tražio, niti sam ga primio - rekao je Sanader.

Sutra završno izlaganje ima Sanaderova odbrana, a iako se presuda najavljivala za 16. novembar, izvesnije je da će biti izrečena naredne sedmice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA