"NARODNI HEROJI": Mise i bdenja za Markača i Gotovinu širom Hrvatske

Brojna udruženja ratnih veterana pozvala su proteklih dana građane na skupove podrške generalima, odnosno na mise u hrvatskim gradovima, ali i u dijaspori posle kojih će uslediti celonoćnja bdenja. U petak ujutro dočekaće se i čitanje presude

  • 2

Uoči izricanja presude u Haškom tribunalu hrvatskim generalima Anti Gotovini (55) i Mladenu Markaču (55) u više hrvatskih gradova biće organizovane mise i bdenja, dok će na dan izricanja presude biti organizovano i praćenje uživo.

Brojna udruženja ratnih veterana pozvala su proteklih dana građane na skupove podrške generalima, odnosno na mise u hrvatskim gradovima, ali i u dijaspori posle kojih će uslediti celonoćnja bdenja. U petak ujutro dočekaće se i čitanje presude. Mise i molitve za generale najavljene su u više hrvatskih gradova poput Splita, Zadra, Šibenika, Osijeka i Knina, ali glavni skup biće u Zagrebu.

Koordinacija veteranskih udruženja očekuje u Zagrebu više desetina hiljada građana. U zagrebačkoj katedrali sutra uveče služiće se misa za generale i bdenje.

- Nakon 22 godine što imamo hrvatsku državu, domoljubi, građani moraju se ponovno okupiti i pokazati zajedništvo, da smo zajedno s generalima. Oni su nevini ljudi i zato svi zajedno ustajemo - poručio je jedan od organizatora skupa Josip Klem, predsednik Udruženja specijalne policije.

Organizatori su poručili da se radi o skupovima podrške i zajedništva, a ne o političkim skupovima, pa neće biti govornika. Takođe su pozvali na mirna i dostojanstvena okupljanja. Uoči izricanja presude, Koordinacija veteranskih udruženja grada Zagreba proglasila je proteklog vikenda Gotovinu i Markača junacima Domovinskog rata.

Gotovina i Markač nepravosnažno su osuđeni u aprilu 2011. na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine. Tada je na glavnim gradskim trgovima, uključujući i zagrebački trg bilo organizovano gledanje izricanja presude putem video-bima.

Prema prvostepenoj presudi, Gotovina koji je komandovao "Olujom", i Markač kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz samoproglašene Republike Srpske Krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač proglaseni su krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva, od početka avgusta do kraja septembra 1995. Drugooptuženog generala Ivana Čermaka, Tribunal je oslobodio krivice.

I Gotovina i Markač na prvostepenu presudu uložili su žalbe, tvrdeći da je sudsko veće pogrešno utvrdilo i interpretiralo činjenice o događajima tokom i posle "Oluje". U žalbama, odbrane su tražile da Gotovina i Markač budu oslobođeni, tvrdeći da je Oluja bila legitimna vojna operacija za reintegrisanje okupiranog područja u sastav Hrvatske, a da je srpsko stanovništvo napustilo teritoriju u okviru evakuacije koju je organizovalo njihovo vođstvo na čelu sa Milanom Martićem.

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andria

    15. novembar 2012 | 11:48

    A jbg branili svoje , nije uredu da su osudeni ako cemo realno

  • najprovokator

    15. novembar 2012 | 09:09

    koliko mi narodnog heroja imamo :) kad bi ih proglasili ne bi im bilo dobro nikome...jedno je sigurno..pamte ih ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA