"OPREZNI REFORMISTA": Sji Đinping na čelu Komunističke partije Kine (FOTO)

Čovek, koji će u narednoj deceniji predvoditi petinu stanovništva planete, iskusio je sve: i lagodnosti života na visokoj nozi, ali i boravak u zemunici i težak fizički rad. Devet puta je odbijana njegova molba za prijem u Partiju

  • 0

Sji Ðinping (59) je novi generalni sekretar vladajuće kineske Komunističke partije. Analitičari, koji ga nazivaju "opreznim refomistom", kažu da dobro razume potrebe ljudi i trenutka, efikasan je menadžer i timski igrač koji se drži partijskih pravila i ne rizikuje nepotrebno.

Čovek, koji će u narednoj deceniji predvoditi petinu stanovništva planete, iskusio je sve: i lagodnosti života na visokoj nozi, ali i boravak u zemunici i težak fizički rad.

- Partija se suočava sa mnogim ozbiljnim izazovima i postoji mnogo problema u stranci koje treba hitno rešiti, naročito korupciju, otuđenost od građana, formalnosti i birokratiju za koje su krivi neki partijski zvaničnici. Mi moramo učiniti sve što je u našoj moći da rešimo ove probleme. Čitava partija mora biti u pripravnosti - izjavio je Sji posle imenovanja.

Sji je po poreklu "komunistički aristokrata", sin revolucionara, i političar koji narodskim jezikom odgovara na zahteve ljudi, čije probleme je dobro upoznao tokom sedmogodišnjeg života na selu u vreme progona tokom Kulturne revolucije. Oženjen je poznatom pevačicom armijskog orkestra sa činom generala, koja je 25 godina pevala na novogodišnjim koncertima prenošenim milionskom televizijskom auditorijumu Kine, tako da je donedavno u zemlji bila poznatija od muža.

Izgradio je nenametljiv ali direktan politički stil. Žalio se da su politički govori i pisanje često prenatrpani partijskom žargonom i frazama i pozivao na jasno i jednostavno izražavanje.

Novi generalni sekretar pripada partijskoj eliti, generaciji partijskih "kneščića", dece komunističkih revolucionara. Njegov otac, bivši zamenik premijera Sji Džongsun, borio se zajedno s Mao Cedungom tokom građanskog rata i revolucije.

Doživeo je pad oca u nemilost i zlostavljanje tokom Kulturne revolucije, kao i očevu rehabilitaciju u veme Deng Sjaopinga i postavljanje za realizatora prve ekonomske zone u Šenženu, koja je godinama bila predvodnik kineskih privrednih reformi. Sam Sji je delio sudbinu svog oca i u tinejdžerskim godinama je proteran na selo u siromašnu provinciju Šansi, tokom haosa Kulturne revolucije 1966-1976, što mu je bila odlična škola života i uticala da ostane uvek čvrsto na tlu i razume izvorne potrebe Kineza, čija većina je i danas vezana za selo.

Sam ima običaj da kaže: "Nož se oštri kamenom, a čovek napornim radom".

U tom periodu "sticanja iskustva" na selu, devet puta je odbijana njegova molba za prijem u Komunističku partiju zbog političke nepodobnosti njegovog oca, da bi konačno 1974. godine ipak postao njen član. Po povratku u Peking 1975. upisuje se na Tehnološki fakultet prestižnog Cinghua univerziteta, na kome kasnije stiče i doktorat iz teorije marksizma.

Izgradivši predstavu vrednog, skromnog čoveka narodnih manira koji lako uspostavlja kontakte s ljudima, za mnoge nije bilo iznenađenje kada je nakon školovanja i kraćeg rada kod očevog kolege u ministarstvu vojske, odbio ponuđeno mesto u Pekingu i otišao nazad u provinciju Hebei.

Iako su se njegova prva iskustva ticala rešavanja elementarnih potreba stanovništva i bila daleko od grandioznih reformatorskih poslova, njegovi kontakti s malim privatnim biznisom i ohrabrivanje tržišnog ponašanja, sve dok to ne ugrožava vlast Komunističke partije, doprineli su da 1999. bude postavljen za guvernera primorske provincije Fudžijan, naspram Tajvana, izabrane za dengov reformistički eksperiment.

Nakon toga, 2003. postaje šef partije susedne, takođe razvijene, provincije Džeđiang.

Četiri godine kasnije, 2007, visoki, naočiti Sji je dokazanim radom u tim provincijama nakratko obezbedio položaj u finansijskom centru Šangaju, kada je njegov predhodnik pao zbog korupcijskog skandala. Kasnije te godine Sji je unapređen i u člana Stalnog komiteta Politbiroa, što mu je otvorilo vrata za današnju funkciju.

Nakon kratkog zadržavanja u Šangaju, Sjiu postaje potpredsednik 2008. i poverena mu je dužnost da nadgleda Olimpijske igre. On je bio zadužen i za vođenje odnosa sa bivšom britanskom kolonijom Hongkongom. Stranci su njegovu nacionalističku crtu mogli da zapaze 2009. kada je u govoru u Meksiku osudio "strance debelih stomaka koji ne rade ništa osim što kritikuju Kinu".

Međutim, Sji ima i dobre veze u Sjedinjenim Državama gde je bio na studijskom programu izučavanja organizacije poljoprivrede 1985. i živeo u jednoj porodici u Ajovi. Ćerka mu, trenutno, pod drugim imenom studira u SAD.

Zapad očekuje da će njegova administracija voditi mnogo angažovaniju spoljnu politiku, zasnovanu na verovanju Pekinga da s jačanjem privrede treba da aktivnije učestvuje u svetskim zbivanjima i zaštiti svoje interese u regionu i šire. Bivši američki ambasador u Pekingu Džon Hantsman rekao je za Sjia da je čovek "koji je dosta različit od Hu Ðintaoa", jer u susretu s ljudima nastupa s lakoćom.

- On je neko s kojim možete da stupite u vezu - rekao je Hantsman.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA