KO SEJE OTROV? Protest Dveri protiv GMO ispred sedišta "MK Grupe"

Epidemije i mutacije raznih bolesti poput kancera i steriliteta su samo neke od posledica GMO, ističu Dveri i navode da konačno treba videti ko čini lobi koji gura promenu zakona o zabrani genetski modifikovane hrane

  • 3

Pokret Dveri organizovao je danas ispred sedišta "MK Grupe" skup protiv genetski modifikovane hrane i semena i zatražio od vlasnika te kompanije Miodraga Kostića da se izjasni da li podržava genetski modifikovanu hranu u Srbiji.

Vladan Glišić iz Dveri naveo je da je povod tog pokreta da dođe ispred "MK Grupe", Kostićeva izjava od oktobra, koju on nije demantovao, a u kojoj je rekao da želi da Srbija prihvati genetski modifikovanu hranu i seme.

- Nadamo se da to nije tačno i upućujemo poziv gospodinu Kostiću da to demantuje, jer se nadamo, da on kao i drugi građani Srbije poštuje zakon, a on kaže da je zabranjen promet genetski modifikovanog semena i proizvodnja genetski modifikovane hrane - rekao je Glišić.

Glišić je dodao da je današnji protest samo prvi od "upozoravajućih koraka" koje će Dveri imati i ispred drugih kompanija koje sarađuju sa američkom kompanijom "Monsanto" koja, kako tvrdi Glišić, svuda po svetu "seje otrov - genetski modifikovanu hranu".

Dveri, kako je dodao, očekuju od Kostića da demantuje izjavu da podržava GMO i da će svi u Srbiji koji proizvode takvu hranu i bave se njenim prometom reći da joj nije mesto u našoj zemlji i da ona mora da bude država bez genetski modifikovanih organizama.

- To znači da najzad treba da se vidi ko čini taj lobi koji gura promenu zakona o zabrani prometa genetski modifikovane hrane - kazao je Glišić.

Danilo Tvrdišić iz Dveri naveo je da ta organizacija želi da upozori domaću javnost da se priprema "eksperiment" koji je dalekosežan i može da ima vrlo opasne posledice i po zdravlje građana i po ekonomiju i po ekologiju.

- Epidemije i mutacije raznih bolesti kao što su kancer i sterilitet, ali i ekološka katastrofa i ekonomsko porobljavanje su neki od posledica ukoliko bi Srbija prihvatila zakon koji će omogućiti promet genetski modifikovanih semena i hrane - rekao je Tvrdišić.

Učesnici protesta su doneli primerak genetski modifikovanog semena koji su želeli da poklone Kostiću, ali su rekli da to neće uraditi jer nikome ne žele zlo.

Glišić i Tvrdišić su nakon protestnog skupa ušli u zgradu "MK Grupe" gde su tražili da razgovaraju sa Kostićem, ali pošto on nije tu, rečeno im je da će ih primiti neko drugi iz te kompanije.

Učesnici skupa nosili su transparente na kojima je pisalo "Stop trovanju", "Stop genetsko modifikovanoj hrani" i "Genetski modifikovana hrana može biti smrtonosna".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • speedy

    15. novembar 2012 | 15:20

    napokon neko da pokrene ovo pitanje

  • najprovokator

    15. novembar 2012 | 21:06

    odlično!

  • Pedja

    10. avgust 2013 | 15:04

    Ako u americi zakon kaze da se GMO proizvodi ne moraju ni obeleziti, treba da nam je svima jasno da ce to progurati i kod nas. Ko ce i kako to da spreci? Ne mozemo ni jednog tajkuna pravosnazno da osudimo, sprecicemo intrese velikih sila.. Haj'te molim vas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA