HIT DANA: Prva dama Kine - pevačica s činom generala! (VIDEO)

Peng Lijuan, poznatija kao "Božur", pevačica je kineskog vojnog orkestra sa činom generala, nastupala je u 50 zemalja, a kao supruga kineskog lidera po tradiciji će ostati u njegovoj senci... ili će je baš ona promeniti?

  • 0

Godinama je Peng Lijuan, velika pevačka zvezda u Kini, bila poznatija od svog muža Sjia Ðinpinga, ali sada će buduća prva dama Kine, shodno tradiciji, ostati u njegovoj senci.

Njene slike više neće biti na naslovnim stranama, njena umetnička karijera ostaće u prošlosti. Takva je sudbina predsedničkih supruga u Kini.

Tu nema nastupa u stilu Mišel Obama, niti glamura Džeki Kenedi. Može se samo pretpostaviti će njena pojava biti pod velom tajne koja okružuje sve kineske lidere.

Pa ipak, ako bi iko mogao da (pokuša da) prekine tu tradiciju - to će biti Peng, jedna od najpopularnijih i najpriznatijih muzičkih zvezda u Kini. Tokom većeg perioda 25-godišnjeg braka sa Sjiom Ðinpingom, njena slava je nadjačavala njegov ugled.

Kao pevačici kineskog vojnog orkestra sa činom generala, njoj se stotine miliona ljudi divilo jer je 25 godina zaredom učestvovala u Novogodišnjim programima na centralnoj televiziji koju prati cela nacija.

Da se ova priča dešava na Zapadu, rekli bismo da Peng poseduje sve kvalitete da postane omiljena prva dama: lepota, ponašanje, naklonost javnosti, piše "Vašington post" i dodaje da su u Kini stvari drugačije.

Njene prethodnice skoro da se nisu pojavljivale u javnosti. Malo njih zna za suprugu Hu Ðintaa, a još manje bi je prepoznalo. Njegov prethodnik Ðijang Cemin je povremeno vodio suprugu Vang Jeping na putovanja u inostranstvo, ali i o njoj se zna samo ono što je planski dospelo u javnost.

Nakon venčanja 1987. godine, Peng je nastavila da peva, rodila je ćerku koja, prema navodima nekih agencija, studira na Harvardu, ali sve je ređe nastupala na velikim scenama. Jedino na dobrotvornim večerima i proslavama Komunističke partije, a onda se 2007. godine potpuno povukla kada je Sji izabran za naslednika Hu Ðintaa. Sji će i zvanično preuzeti vođstvo u zemlji u martu 2013.

Sada se angažuje u dobrotvornom radu, pomaže obolelima od HIV-a, propagira javno kondome za homoseksualce, bori se sa Bilom Gejtsom protiv pušenja. Postala je ambasadorka Svetske zdravstvene organizacije.

- Kao osoba iz javnog života osećam da bi trebalo da uložim svu svoju snagu da pomažem ljudima - opisala je svojevremeno svoj novi zadatak.

U jednom intervjuu koji je prošao cenzuru, 2006. godine je ispričala kako je upoznala svog budućeg muža. Navodno je obukla široke vojne pantalone jer je htela da vidi da li on pridaje značaj njenom izgledu.

Sji međutim, politički funkcioner od karijere nije imao pojma koliko je ona poznata, prinavši da nikad nije gledao njene televizijske nastupe.

Inače bi sigurno znao da je Peng, lepotica sa nadimkom "Božur" slavljena kao "kraljica kineske narodne umetnosti" i da je nastupala u 50 zemalja.

- Žao mi je, ne gledam televiziju, koju ste pesmu pevali? - izvinio se Sji. Kasnije ju je pitao o tome koje su umetničke sposobnosti potrebne za pevanje. Ova pitanja su dotakla njeno srce, otkrila je kineskom listu "Huanćin ženvu". "Tad sam shvatila. To je moj čovek!"

U jednom od retkih intervjua koje daje u poslednje vreme, rekla je da voli jednostavan život, da ide biciklom na pijacu gde se cenjka sa prodavcima i da uživa u tome da svom mužu priprema omiljena jela dodavši da se jedno prema drugom ophode kao muž i žena, a ne kad državni lider i pevačka zvezda.

Kineska, a sada i svetska javnost željno iščekuju da je vide u novoj ulozi, a mnogi ocenjuju da će makar i neprimetna, uneti dah svežine u kineski politički život.

Pogledajte video:

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA