POSMATRAČ UN: Vojska Srpske nasumično bombardovala Sarajevo

Bivši vojni posmatrač UN Frensis Roj Tomas izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu da je izgledalo je da je artiljerijska vatra Srba bila smišljena da "teroriše stanovništvo"

  • 10

Bivši vojni posmatrač UN Frensis Roj Tomas svedočio je na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu i tom prilikom izjavio da je Vojska Republike Srpske je 1993-94. godine neselektivno granatirala Sarajevo.

General Mladić (69), tadašnji komandant VRS optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. godine.

Kanadski major Tomas, koji je u Sarajevu bio od oktobra 1993. do jula 1994. godine, izjavio je da je VRS izlagala grad "snažnom granatiranju koje je često bilo nasumično i nije ciljalo samo liniju sukoba, nego i stambene četvrti".

Izgledalo je da je ta artiljerijska vatra bila smišljena da "teroriše stanovništvo", posvedočio je Tomas. Na vatru "lako naoružane" Armije BiH iz Sarajeva, VRS je nesrazmerno snažno uzvraćala u razmeri deset prema jedan.

Svedok je kazao i da VRS nije dozvoljavala vojnim posmatračima UN da obiđu njene položaja u jednom delu pojasa oko Sarajeva, dve nedelje uoči prve eksplozije na pijaci Markale.

Prema optužnici protiv Mladića, granata ispaljena sa položaja VRS na pijaci Markale je 5. februara 1994. godine ubila 66 , a ranila 140 građana.

Posle eksplozije na Markalama, granatiranje Sarajeva je gotovo prestalo, pošto je NATO zapretio bombardovanjem srpskih položaja, ali su obe strane pojačale snajperska dejstva, a mete su bili i civili, rekao je Tomas.

Svedok je kazao da posmatrači "nisu mogli da potvrde" ni da je ispod sarajevskog aerodroma postojao tunel kroz koji je ABiH u grad dopremala oružje i vojnu opremu. "Pokušavali smo da nađemo ulaz, ali nas je ABiH uvek zaustavljala", rekao je Tomas.

(D. Z. / Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Selma

    16. novembar 2012 | 01:02

    Doslo doba da se zatvor proba.. :-D.Iskreno zelim ti od srca da istruhnjis tamo za svako zlo sto si naneo muslimanima u Srebrenicu.

  • Ljilja

    16. novembar 2012 | 11:03

    Kosovaru... I ja se stidim sto sam iz Srbije, al ne zbog toga sto ti si ti komentariso ovde vec sto su Srbi pocinili toliki GENOCID u BiH.

  • Emrah

    16. novembar 2012 | 01:25

    Ja bi njega po kratkom postupku metak uglavu i dovidjenja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA