NEMA POMIRENJA: Hrvati tuže 1.500 Srba za genocid, Srbija samo 40 Hrvata!

U Ministarstvu pravde navode da srpski pravosudni organi analiziraju nacrt teksta sporazoma o vansudskom okončanju procesa pred Međunarodnim sudom pravde

  • 0

Beograd i Zagreb još nisu odmrzli pregovore o povlačenju tužbi za genocid, a za 23. novembar zakazano je ročište za izjašnjavanje o dokazima i svedocima, prenose "Novosti".

Međunarodni sud pravde u Hagu zakazao je za 23. novembar ročište pred predsednikom Suda kako bi se sa predstavnicima Srbije i Hrvatske dogovorio o glavnom ročištu i dokazima i svedocima koji će na njemu biti izvođeni.

Očekuje se da, posle toga, predsednik MSP zakaže i glavno ročište za jesen sledeće godine. Dve strane će praktično do tada imati mogućnost da postignu dogovor o vansudskom poravnanju.

Stvari bi mogle da se mrdnu sa mrtve tačke posle susreta šefova diplomatija dve zemlje Ivana Mrkića i Vesne Pusić koji bi, kako nam je potvrđeno u našem Ministarstvu spoljnih poslova, trebalo da se održi do kraja godine.

- Dok se čeka "odmrzavanje" političkih pregovora, naš pravni tim u procesu pred MSP nastavlja da se priprema za glavno ročište. Već se sortiraju i pripremaju najjači dokazi i svedoci koje ćemo izvesti pred sud kako bismo dokazali da je tokom "Oluje" počinjen genocid nad Srbima, i to po Konvenciji UN. Takođe, pred sudijama će svedočiti i istraživači koji su godinama posle proterivanja Srba obilazili opljačkana i spaljena sela i gradove i prikupljali informacije i dokaze - kaže Savo Štrbac iz "Veritasa", ekspert našeg pravnog tima pred MSP.

Za razliku od Štrpca, koji smatra da je za Srbiju bolje da se proces o optužbama za genocid dovede do kraja pred MSP, Milorad Pupovac, potpredsednik SDSS, zalaže se za vansudsko poravnanje.

- Jedan od glavnih preduslova za dogovor o vansudskom okončanju procesa pred MSP u Hagu je i parafiranje bilateralnog sporazuma o ustupanju postupaka za ratne zločine, koji se vode u Srbiji i Hrvatskoj - kaže Pupovac.

U Ministarstvu pravde Srbije kažu da naši pravosudni organi trenutno analiziraju nacrt teksta ovog sporazuma i tek nakon toga trebalo bi da bude iniciran susret sa hrvatskim kolegama.

"Hrvatska protiv 1.500 Srba ima ovakve optužnice, a mi samo protiv 40 Hrvata", kažu u Ministarstvu.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti / foto: Profimedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA