BRUKA HAŠKOG SUDA: Gotovina i Markač oslobođeni optužbi! (UŽIVO)

Hrvatske generale Tribunal u Hagu oslobodio je krivice po svim tačkama optužnice i predložio njihovo momentalno puštanje na slobodu

  • 84

BRUKA ZA MEĐUNARODNO PRAVO! Hrvatski generali Ante Gotovina (55) i Mladen Markač (55) oslobođeni su u Tribunalu u Hagu po svim tačaka optužbe i predloženo je momentalno puštanje na slobodu.

Gotovina je u prvostepenom postupku 15. aprila 2011. osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske "trojke", general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Žalbeno veće Haškog tribunala je, na početku čitanja pravosnažne presude Gotovini i Markaču, iznelo da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili pretnjom sile.

Predsedavajući Veća, sudija Teodor Meron rekao je, takođe, da žalbeno veće delimično prihvata žalbu Gotovine i Markača i odbacuje zaključak da su napadni na ta četiri grada - Knin, Obrovac, Gračac i Benkovac - bili protivpravni.

Veće smatra i da odlazak civila tokom artiljerijskih napada ne može da se okarakteriše kao deportacija.

Uoči izricanja presude u Haškom tribunalu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u više hrvatskih gradova  organizovano je služenje mise i bdenja, kao i uživo praćenje izricanja presude.

Organizatori su poručili da se radi o skupovima podrške i zajedništva, a ne o političkim skupovima, pa neće biti govornika. Takođe, pozvali su na mirna i dostojanstvena okupljanja. Uoči izricanja presude, Koordinacija veteranskih udruženja grada Zagreba proglasila je proteklog vikenda Gotovinu i Markača junacima Domovinskog rata.

U APRILU BILI NEPRAVOSNAŽNO OSUĐENI NA 24 i 18 GODINA!

Gotovina i Markač nepravosnažno su osuđeni u aprilu 2011. na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine. Tada je na glavnim gradskim trgovima, uključujući i zagrebački trg, bilo organizovano gledanje izricanja presude putem video-bima.

Prema prvostepenoj presudi, Gotovina, koji je komandovao "Olujom", i Markač, kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz samoproglašene Republike Srpske Krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač proglašeni su krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva, od početka avgusta do kraja septembra 1995. Drugooptuženog generala Ivana Čermaka Tribunal je oslobodio krivice.

Gotovina i Markač na prvostepenu presudu uložili su žalbe, tvrdeći da je sudsko veće pogrešno utvrdilo i interpretiralo činjenice o događajima tokom i posle "Oluje". U žalbama odbrane su tražile da Gotovina i Markač budu oslobođeni, tvrdeći da je Oluja bila legitimna vojna operacija za reintegrisanje okupiranog područja u sastav Hrvatske, a da je srpsko stanovništvo napustilo teritoriju u okviru evakuacije koju je organizovalo njihovo vođstvo na čelu sa Milanom Martićem.

Ovde možete gledati uživo prenos sa hrvatskih ulica:

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M3do

    16. novembar 2012 | 10:22

    HEROJI, A NE ZLOČINCI!

  • PRAVDA

    16. novembar 2012 | 10:31

    Sude mi zato sto svoje volim volim najvise jer sam branio moje najdraze..sude mi dusmani moja ljube....Boze hvala ti sto su oslobodjeni

  • Hrvo

    16. novembar 2012 | 11:06

    Dragi naši susjedi, pozdravljaju vas HRVATSKI GENERALI ANTE GOTOVINA I MLADEN MARKAČ, al ovaj put sa SLOBODE... Opet smo u punom sastavu. Lijep pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA