JOSIPOVIĆ: Radostan sam! MILANOVIĆ: Pao nam je kamen sa srca!

"Bio sam uveren da su nevini, znali smo da "Oluja" nije bila zločinački poduhvat", rekao je predsednik Hrvatske, komentarišući oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču. "Hvala im što su izdržali za Hrvatsku", poručio je premijer Hrvatske

  • 1

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je danas da je radostan zbog toga što su na slobodi Ante Gotovina i Mladen Markač – ljudi, za koje je, kako je rekao, bio uveren da su nevini.

- Radostan sam što su slobodni ljudi za koje sam bio uveren da su nevini. Drago mi je da je presuda ovakva kakva jeste jer mi smo znali da "Oluja" nije bila zločinački poduhvat. Zločina je bilo, ali za njih generali nisu krivi – rekao je Josipović za hrvatski "T portal" u prvom reagovanju posle izricanja oslobađajuće presude.

Josipović je upozorio i na obavezu države da kazni počinioce zločina.

- Nama ostaje odgovornost da brinemo za sve žrtve rata i kaznimo sve individualne zločine koji su u ratu počinjeni, a takvih zločina je bilo i na strani odbrane. Hrvatska nije odgovorna za zločine pojedinca, ali je odgovorma da se svaki počinilac zločina kazni bez obzira na to o kome se radi - rekao je hrvatski predsednik.

PREMIJER HRVATSKE: PAO NAM JE KAMEN SA SRCA!

Predsednik hrvatske vlade Zoran Milanović povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banskim Dvorima da je tim činom svim Hrvatima pao kamen sa srca.

- Pao nam je kamen sa srca verovatno zato što imamo srca. Sedamnaest godina je trajalo, ovaj postupak je bio težak, bez presedana, bilo je dosta politike, odluka je bila podeljena, što samo govori koliko je tanka crta između istine i neistine, pravde i nepravde. Radi se o očito dvojici nedužnih ljudi, ali to ne znači da rat nije bio krvav, da nije bilo grešaka. Bilo je grešaka, i za to je odgovorna hrvatska država. Svima onima o koje smo se ogrešili Hrvatska će se odužiti. Gotovini i Markaču hvala što su toliko izdržali za Hrvatsku, znam da to nije bilo lako njihovim porodicama – rekao je Milanović.

- Mislim da će generali odmah krenuti prema Hrvatskoj. U avionu će biti ministri Ante Kotromanović i Fred Matić, ne znam hoće li porodica generala biti s njima – rekao je Milanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    16. novembar 2012 | 19:29

    Gotovina da nije ratni zločinac ne bi bežao već bi Ae odmah predao..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA