BANKE NEMILOSRDNE: Građani sve teže do dozvoljenog minusa

U nevolji su naročito oni građani kojima je plata smanjena, jer bez obzira na potpisani ugovor ostaju bez dozvoljenog minusa ili im se iznos za prekoračenje umanjuje. Bankari kažu da to čine zbog rizika da im klijent neće namiriti utrošeni iznos

  • 0

U pojedinim bankama građani sve teže dolaze do dozvoljenog minusa po tekućem računu.

U nevolji su naročito oni građani kojima je plata smanjena, jer bez obzira na potpisani ugovor ostaju bez dozvoljenog minusa ili im se iznos za prekoračenje umanjuje. Bankari kažu da to čine zbog rizika da im klijent neće namiriti utrošeni iznos.

Pojedini bankari znaju da uskrate ili umanje dozvoljeni minus čak i ako građaninu nije objektivno smanjena zarada, nego je bio na bolovanju i zbog toga ostao bez dela plate. Kada se primanja vrate na raniji, redovan iznos, banka ne podiže dozvoljeni minus, nego ga samo uvećava za 20 odsto u odnosu na umanjenje. Tako, prekoračenje ne može više da se koristi u visini jedne zarade, kako je ugovorom i navedeno.

- Bio sam na bolovanju i zato sam u tom mesecu dobio manju zaradu. Banka je revidirala dozvoljeni minus, odmah ga smanjila za taj iznos, iako sam već narednog meseca primio normalnu platu -  požalio se Beograđanin M. P.

- Ova banka proverava svaka tri meseca zaradu. Kada je došla na red nova provera, umesto da mi povećaju ‘minus’ za iznos za koji je smanjen, dobio sam samo uvećanje od svega 20 odsto. Ugovor sam potpisao na godinu dana i ranije je uvek usklađivanje pratilo primanja. Nikakav aneks ugovora o promeni poslovne politike nisam dobio, niti parafirao. Bankari su to samovoljno učinili - dodaje M.P.

Samoinicijativno menjanje uslova nekada ‘ne prođe’. Kada je M. P. zapretio da će ugasiti račun i preći u drugu banku, službenik je pripremio novi ugovor po kome mu se vraća dozvoljeni minus na nivo plate.

Prekoračenje po tekućem računu je, inače, daleko najskuplja bankarska usluga i kamate dostižu i do 40 odsto godišnje. Ali, kako se ekonomska kriza ‘razvlači’ bankari sve više ‘zatežu’ pri odobravanju dozvoljenog minusa. Dozvoljeni minus ne ulazi u kreditnu sposobnost građana, ali ipak, u nekim bankama ukidaju dozvoljeni minus iako klijent redovno izmiruje obaveze, ukoliko procene da je klijent prezadužen kreditom ili karticom.

Inače, većina banaka odobrava dozvoljeni minus u visini jedne plate i na godinu dana. Ali, ima banaka koje to čine i do šest zarada i na tri godine. Neke usklađuju minus svaka tri meseca, a većina tek kada istekne dogovoreni rok. Kamate na ovu uslugu se kreću od 29 do 40 odsto godišnje, a na takozvani "crveni" minus i do 80 odsto godišnje.

(I. M. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA