TEROR NAD SRBIMA U HRVATSKOJ: Ne smemo da izađemo iz kuća, decu nam u školama nazivaju "ćetnicima"!

Posle oslobađajuće presude generalima i nacionalne euforije u Hrvatskoj, Srbi su svakodnevno na udaru. Hrvati noću prolaze automobilima ispred srpskih kuća i dovikuju: "Vratio se Ante!", kaže Milan M. iz Gračaca

  • 38

SRBI U HRVATSKOJ STRAHUJU ZA BEZBEDNOST! Posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Srbi, povratnici u Hrvatsku, žive u strahu, zatvaraju se po kućama, nikuda ne izlaze, a decu im u školama napadaju drugi đaci nazivajući ih "četnicima", saznaje Telegraf sa lica mesta.

Odluka Sudskog veća tribunala u Hagu bila je okidač za početak ogromnog slavlja i euforije u celoj Hrvatskoj. Vest je u centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića, okupila preko 100.000 ljudi, a slavlje nije izostalo ni u Zadru, Splitu i ostalim gradovima Hrvatske.

Međutim, kako Telegraf saznaje, Srbi u Lici, Baniji i drugim delovima bivše Kninske Krajine, veoma su zabrinuti za svoju bezbednost i nakon povratka sa posla vreme uglavnomprovode  među četiri zida i retko izlaze.

Milan M. (57) iz Gračaca kaže za naš portal da je atmosfera veoma napeta i da Srbi žive u strahu od "povampirenog hrvatskog ekstremizma i nacionalizma".

- Na ulicama se i dalje slavi, naročito u noćnim satima, kada automobili prolaze ispred srpskih kuća, trube i viču: "Vratio se Ante! "Svi smo mi Gotovina". Ma, provokacije su na sve strane. Zbog toga Srbi retko izlaze, eventualno do prodavnice, po namirnice - kaže on.

Ovaj povratnik u Hrvatsku kaže da su mu se komšije žalile jer im decu u školama maltretiraju drugi đaci vičući "vratio se Gotovina!"

- Svi smo jako uplašeni i ne znamo kako će se ovo završiti jer je cela Hrvatska buknula i na sve strane se mogu čuti poruke "Srbe na vrbe" i mnoge druge. Moje komšije su preplašene pošto im decu u školama napadaju i nazivaju "četnicima" - kaže nam ovaj Ličanin.

Zamenik predsednika Srpskog nacionalnog veća Saša Milošević kaže za Telegraf da je bilo očekivano da bude takvih provokacija, pogotovo nakon povratka generala u Hrvatsku.

- Očekivano je bilo da se pojave takvi slučajevi, jer je euforija ogromna, ali SNV još nije dobilo prijavu o nekom većem incidentu ili napadu na Srbe povratnike u Hrvatsku - kaže on.

On dodaje da je ipak za Srbe najbolje da ne odgovaraju na provokacije i da tako daju svoj doprinos u smirivanju strasti i tenzija.

(D. Z. / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    20. novembar 2012 | 14:10

    Nemojte širiti laži i preuveličavati gluposti. Rat je završen. Mir, pravda, ljubav, pomirenje, na tome treba raditi. Mnogo je Srba branilo Hrvatsku u ratu, čak natjprosječno s obzirom na udio u ukupnom stanovništvu.

  • Duh Sibenka

    20. novembar 2012 | 14:23

    ovaj grafit je u Sibeniku na zidu pravoslavne crkve i ne lazite svoj narod jet su momci radi ovog bili 7 dana u zatvoru,a za primjer vi slobodno palite nase hrvatske zastave aj usudi se zapalit srpsku u hrvatskoj negine ti zatvor meni je od zene dida srbin iz Djevrsaka i bija san tamo i puno je srba povratnika prve kuce koje su obnavjanje su 70% srpske i zato ne lazite koliko vas je u daboru koliko je predsjednika opcina u srpskin selima propaganda i samo propaganda....

  • Istina

    20. novembar 2012 | 14:48

    Mnogi Srbi u Hrvatskoj slave zbog oslobađanja generala Gotovine i Markača. Mnogi Srbi su branili svoju domovinu Hrvatsku od srbijanske agresije. I to treba reći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA