NAMEŠTEN TENDER? Povezane firme bliske Čedi Jovanoviću nadmetale se za "Fidelinku"!

"Fidelinku" uzela u zakup firma Agroposlovi d.o.o. čiji je suvlasnik lider LDP-a, a direktor njegova supruga Jelena Jovanović. Kao "konkurencija" učestvovala je i firma registrovana na istoj adresi kao i Agroposlovi, koja je mesec dana ranije LDP-u uplatila 7 miliona dinara, objavio je portal Pištaljka

  • 11

Na tenderu za zakup imovine Fidelinka testa d.o.o. u stečaju iz Subotice na kome je pobedila firma "Agroposlovi d.o.o." čiji je suvlasnik Čedomir Jovanović, a direktor njegova supruga Jelena Jovanović, kao "konkurencija" učestvovala je i firma "Outsourcing Management Solutions Group d.o.o". registrovana na istoj adresi kao i "Agroposlovi", koja je mesec dana ranije Liberalno-demokratskoj partiji uplatila donaciju od 7 miliona dinara, objavio je internet portal Pištaljka rs.

Vlasnica ove firme Tatjana Levinskaja je ujedno i direktorka Jovanovićeve firme "SHSF d.o.o", osnivača "Agroposlova".

- Prvi put u pogone "Fidelinke"  "Agroposlovi" su ušli u oktobru 2011. godine kada je potpisan ugovor o zakupu mlinskih kapaciteta tog preduzeća, ali i dobijeno pravo na ekspoatisanje žiga, odnosno brenda „Fidelinka“. Zatim, u junu 2012. godine Agroposlovi od Fidelinke u stečaju zakupljuju poslovni prostor, opremu za proizvodnju testenina i žig „Fidelinka“. U međuvremenu, Agroposlovi po simboličnim cenama dobijaju u zakup Fidelinkin lokal sa inventarom i opremom i kombi dostavno vozilo - piše Pištaljka rs.

Ulazak Agroposlova u Fidelinku a.d.

Ovaj portal objašnjavajući vezu Jovanovića sa Fidelinkom, piše da je u listu Dnevnik septembra 2011. godine objavljen oglas za „prikupljanje ponuda za izdavanje u zakup svih mlinskih kapaciteta sa opremom (bez silosa-ćelija)“ firmi u sastavu Fidelinke a.d. u stečaju. Rok za dostavljanje ponuda bio je pet dana i u tom roku poštom je primljena samo ponuda firme Agroposlovi d.o.o. iz Beograda (27.9.2011) koja je prihvaćena, navodi se u zapisniku stečajnih upravnika koji datira od 3.10.2011. godine.

- Agroposlovi su ponudili uzimanje u zakup proizvodnog pogona za meljavu pšenice koja se nalazi u Subotici (Aleksandrovo) i proizvodnog pogona za meljavu kukuruza koji se nalazi u Bajmoku. Za zakup oba objekta ponuđena je cena od 15.000 evra mesečno u dinarskoj protivvrednosti. Potom su stečajni upravnici Fidelinke a.d., Fidelinke-Milarstvo d.o.o. i Fidelinke-Nekretnine d.o.o. i direktorka Agroposlova d.o.o. Jelena Jovanović potpisali (11.10.2011) ugovor o zakupu proizvodnih kapaciteta - navodi ovaj sajt.

Ulazak Agroposlova u Fidelinka testa d.o.o.

Stečajni upravnik firme Fidelinka testa d.o.o. je 28.5.2012. godine u dnevnom listu Danas objavio oglas „radi prikupljanja ponuda za izdavanje u zakup proizvodne hale i opreme za proizvodnju“, uključujući i žig „Fidelinka“. U pitanju je hala površine 3.319 kvadratnih metara sa magacinom, pratećim objektima i opremom za prizvodnju testenine koja se nalazi u Subotici. Minimalni iznos zakupnine koji se morao ponuditi je 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a ugovor o zakupu se zaključuje „najduže do unovčenja imovine koja je predmet zakupa“. U oglasu piše da je obaveza zakupca da sam organizuje proizvodnju, da snosi troškove radne snage, održavanja opreme, energenata i komunalne troškove.

 

Tržišna „konkurencija“ povezanih lica

Firma „Rimmel“ d.o.o. iz Beograda, koja se prijavila na tender nudeći mesečnu zakupninu od 11.500 evra za proizvodne pogone Fidelinka testa d.o.o, registrovana je za „trgovinu na veliko električnim aparatima za domaćinstvo“. Ova firma je u 2011. godini ostvarila promet od 3,4 miliona dinara što je manje od tri mesečne zakupnine koje je ponudila, odnosno koje bi platila za zakup proizvodnih kapaciteta Fidelinke. U periodu od 2008. do kraja 2011. godine ova firma je imala samo jedno zaposleno lice, pa nije jasno kako bi odgovorila izazovima proizvodnje testenina. Vlasnik i direktor „Rimmel“ d.o.o. je Miroslav Ćurčić (100 odsto udela), koji je istovremeno direktor firme Vindija d.o.o. iz koje stoji kapital iz Hrvatske, ali i suvlasnik fabrike stočne hrane Unip d.o.o. iz Valjeva i građevinske firme Karnak d.o.o. iz Beogrda.

Drugi „konkurent“ Agroposlova na ovom tenderu bila je firma Outsourcing Management Solutions Group d.o.o. iz Beograda koja je po više osnova povezana kako sa Čedomirom Jovanovićem, tako i sa njegovom strankom i firmom Agroposlovi – zakupcem proizvodne kapacitete Fidelinke testa d.o.o. u stečaju. Ovo preduzeće je registrovano za „računarsko programiranje“, što samo po sebi otvara pitanje kakve veze ta delatnost ima sa proizvodnjom testenina?! U preduzeću Outsourcing Management Solutions Group d.o.o. vlasnički udeo od 70 odsto ima Ruskinja Tatjana Levinskaja. Prema podacima Agencije za privredne registre, Levinskaja je direktorka firme SHSF d.o.o. u kojoj vlasnički udeo od 45 odsto ima Čedomir Jovanović, dok je upravo SHSF d.o.o. sa udelom od 99,85 odsto osnivač firme Agroposlovi d.o.o. iz Beograda. A da su u pitanju „povezana lica“ najbolje ilustruje to što su firme Outsourcing Management Solutions Group, SHSF i Agroposlovi registrovane na istoj adresi – ulica Španskih boraca broj 3, Novi Beograd.

Inače, firma Outsourcing Management Solutions Group d.o.o. bila je bez zaposlenih u periodu od 2008. do 2010. godine, da bi u 2011. godini zapošljavala samo jedno lice. Ova firma je pokazala interesovanje za zakup proizvodnih kapaciteta Fidelinke po ceni od 10.000 evra mesečno, iako je 2011. godinu okončala sa prihodima od svega 675.000 dinara i dobitkom od 250.000 dinara. A osim zajedničke adrese i suvlasnice Tatjane Levinskaje, firmu Outsourcing Management Solutions Group sa Čedomirom Jovanovićem povezuje i drugi ekonomski interes. Upravo je ova firma 23.4.2012. godine uplatila 4 miliona dinara donacije za predsedničke izbore i 3 miliona dinara za parlamentarne izbore Liberalno-demokratskoj partiji, stoji u zvaničnom izveštaju Jovanovićeve stranke. Prema pisanju medija, Tatjana Levinskaja je pre dolaska u Jovanovićevu firmu bila zaposlena kao menadžer za finansije u kompaniji Delta.

 Agroposlovi eksploatišu brend „Fidelinka“

- Kada se analiziraju ugovori o zakupu proizvodnih pogona koje su stečajni upravnici firmi Fidelinka a.d. i Fidelinka testa d.o.o. potpisali sa direktorkom firme Agroposlovi d.o.o. Jelenom Jovanović, postaje evidentno da zakup ne podrazumeva samo proizvodne kapacitete poznate subotičke fabrike. Uz prostor i opremu, firma u indirektnom vlasništvu Čedomira Jovanovića je dobila i nešto mnogo vrednije od kvadrata i inventara – to je brend „Fidelinka“, koji je šest decenija bio prisutan na tržištu kao lider u prehrambenoj proizvodnji Srbije i regiona. Iako u prvom oglasu stečajnog upravnika žig „Fidelinke“ nije bio predmet oglašavanja i nije bilo predviđeno da se on ustupa na korišćenje budućem zakupcu mlinova, žig se nekako ipak našao u krajnjem ugovoru. Tako su Agroposlovi, uz zakup mlinova, na korišćenje dobili ime i žig „Fidelinke“ bez posebnog iskazivanja bilo kakvih troškova eksploatisanja robnog žiga u Ugovoru - piše Pištaljka.

U tekstu se još navodi da je vlasnik 100 odsto udela u firmi Agroposlovi d.o.o, kada je izvršen zakup mlinskih kapaciteta i opreme Fidelinke a.d. u oktobru 2011. godine, bila firma "Global Agriculture Businesses Limited" iz Londona. Ova firma je sa početnim kapitalom od svega 1.000 funti registrovana 18.5.2011. godine, odnosno pet meseci nakon što je u APR sa registovana firma Agroposlovi (15.12.2010). Zastupnik firme Global Agriculture Businesses Limited je izvesni Keki Pantaki rođen 1939. godine, čije ime se vezuje za 27 kompanija kojima je do sada formalno upravljao. Pantaki je zastupnik i firme Basic Solution Limited iz Londona, koja je registrovana 25.2.2011. godine i to na istoj adresi kao i firma Global Agriculture Businesses Limited.

Poslednji podaci iz APR-a pokazuju da Agroposlovi d.o.o. imaju dva vlasnika i to firmu SHSF d.o.o. iz Beograda sa 99,85 odsto udela i firmu Global Agriculture Businesses Limited iz Londona sa simboličnih 0,15 odsto udela. U firmi SHSF d.o.o. (raniji naziv Basic solution group d.o.o. Beograd) udeo od 45 odsto ima Čedomir Jovanović, dok udeo od 55 odsto ima firma Basic Solution Limited iz Londona. Direktor fimre Agroposlovi je Jelena Jovanović, supruga Čedomira Jovanovića, koji je indirektno, preko firme  SHSF d.o.o. suvlasnik Agroposlova. Inače, u beogradskoj firmi Radna grupa d.o.o. vlasnički udeo od 50 odsto, a potom i 100 odsto, imao je upravo Čedomir Jovanović. Ova firma se nalazi u postupku likvidacije i njen trenutni vlasnik sa 100 odsto udela je firma Basic Solution Limited iz Londona.

JOVANOVIĆ: ISPITATI IMOVINU SVIH, UKLJUČUJUĆI I MOJU!

Lider LDP Čedomir Jovanović pozvao vladajuću većinu da donese Zakon o ispitivanju imovine političara i ispita svakog na političkoj sceni, uključujući i njega.

- Spreman sam da se na mene odmah primeni takav zakon, ali onda i na svakog istaknutog političara u vlasti, na sve one koji maltretiraju Srbiju stalnim fabrikovanjem haosa, beskrajnim sumnjičenjem i klevetanjem LDP-a - naveo je Jovanović u izjavi dostavljenoj medijima.

On je napomenuo da je vreme da Srbija dobije civilizovane, efikasne i stroge propise o borbi protiv korupcije i da ih je LDP vrlo konkretno predložio pre nekoliko dana.

(I. M./ Izvor: Pištaljka, Foto: Pištaljka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA