"Ikea" prvo u Zagrebu, Srbiju koči birokratija!

Švedska kompanija zbog beskrajno dugih procedura godinama čeka sve potrebne dozvole. Hrvati dobili "zeleno svetlo"

  • 0

Švedska kompanija "Ikea" u Srbiji, zbog beskrajno dugih procedura, godinama čeka sve potrebne dozvole. Za to vreme, u susednoj Hrvatskoj praktično su dobili zeleno svetlo, pa će tako prvu robnu kuću ovaj brend, umesto u Beogradu, otvoriti u Zagrebu.

Godinama na svakih nekoliko meseci neko je iz Vlade najavljivao dolazak "Ikee" koja bi prvu robnu kuću u regionu trebalo da otvori baš u Srbiji. Svaki put naglašavano je da će se kod nas graditi pet robnih kuća u vrednosti od 250 miliona evra koje bi trebalo da zaposle oko 5.000 ljudi.

Međutim, činjenice da se u Srbiji na građevinsku dozvolu čeka u proseku 269 dana i da treba da prođe 18 procedura pogurali su ovu investiciju na teren Hrvatske, gde je "Ikea" pred dobijanjem građevinske dozvole.

- Prva robna kuća planirana je u Beogradu na osnovu ranije definisanih planova kompanije. Plan investicija u pet robnih kuća u Srbiji nije promenjen, iako imamo poteškoća u završavanju komplikovanih i nejasnih pravno-administrativnih procedura. Verujemo u obećanja gradskih i republičkih vlasti da će sve biti završeno što efikasnije, u skladu sa zakonskim normama - kaže Vladislav Lalić, direktor kompanije "Ikea" za jugoistočnu Evropu.

Iz  kompanije ističu da su u stalnom kontaktu s lokalnim i državnim vlastima u Srbiji i da su zadovoljni saradnjom.

- Očekujemo što efikasnije rešavanje problema konverzije zemljišta, što je osnovni preduslov pokretanja projekta. Nakon toga ostaje još pitanje dobijanja lokacijske, građevinske i ostalih relevantnih dozvola - navodi Lalić.

Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma, priznaje da konverzija zemljišta blokira milijarde evra. Takođe, ministar obećava da će početkom 2013. biti završen predlog novog Zakona o planiranju i izgradnji. Ceo proces oko dokumenata bi trebalo da bude završen u roku od šest meseci, dok će međuperiod biti premošćen uredbama.

Ilić navodi da će se tako ubrzati izdavanje dozvola, što bi trebalo da znatno popravi položaj Srbije kao investicione destinacije koja je sada na dnu lestvice ili treća otpozadi, a mogli bismo da skočimo sto mesta napred ukoliko bi se problemi rešili.

Kompanija "Ikea"  je već više od godinu dana spremna da počne realizaciju investicije, ali ne može da krene sa izgradnjom dok ne dobije sve potrebne dozvole, napomenuo je Lalić.

- U zavisnosti od efikasnosti rešavanja pitanja konverzije i dobijanja dozvola moći ćemo preciznije da odgovorimo na pitanje kada će prva robna kuća biti otvorena u Srbiji. Mi smo s naše strane spremni već duže vreme i možemo već sutra zabiti prvu lopatu u zemlju - zaključuje Lalić.

( Telegraf.rs / Izvor : 24sata )

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA