KAO "OLIVER TVIST": Kinezi otimali decu pa ih terali da kradu!

Trgovci decom su otimali siromašnu decu koja su pobegla iz škole, obećavajući im blagostanje u gradovima na drugom kraju zemlje, li kad bi došla u nepoznati grad deca bi bila prisiljavana da prose ili džepare

  • 0

Policija je uhapsila više od 90 osumnjičenih članova bandi širom Kine i oslobodila 28 dece koja su oteta na krajnjem zapadu i odvedena u razne gradove da bi krali, objavio je danas list Čajna dejli.

- Osumnjičeni članovi bandi su tukli, zlostavljali ili pretili deci kako bi ih prisilili da kradu i pljačkaju na javnim mestima - naveo je list reči predstavnika ministarstva za javnu bezbednost Huang Šihaija.

Mesta na kojima su deca krala su šoping centri, podzemni prolazi i železničke stanice, rekao je on.

Vlasti su prošlog meseca sprovele akciju u Pekingu i raznim provincijama u zemlji u okviru kampanje preduzete aprila meseca prošle godine u kojoj je uhapšeno 2.700 osumnjičenih i spaseno 2.300 dece, preneo je AFP.

Bande su često na meti imale mlade u regionu Sinđianga gde manjina etničkih Ujgura govori drugi jezik, čineći tako njihove slučajeve teže za policiju da istraže, rekao je stručnjak za istrage Dai Peng.

Trgovci decom su često otimali siromašnu decu koja su pobegla iz škole, obećavajući im blagostanje u gradovima na drugom kraju zemlje, rekao je listu Ujgur prevodilac Ablikim koji je pomogao u policijskoj istrazi. Međutim, kad bi došla u nepoznati grad deca bi bila prisiljavana da prose ili džepare.

- To je postala unosna industrija - rekao je Ablikim i dodao da je svako dete moralo iz akcije da donese određenu sumu novca ili bi dobilo batine od šefa bande.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Scu.edu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA