AKO NEĆE HAG: Bosanci hapse Gotovinu zbog zločina nad Srbima!

Protiv Gotovine i još 14 hrvatskih generala Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog ratnih zločina počinjenih u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine. On bi morao biti uhapšen čim stupi na tle BiH, tvrdi šef službe MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak

  • 5

Ako bi hrvatski general Ante Gotovina, kako je najavio, krenuo u Sarajevo, "gde jedva čeka probati sarajevske ćevape", vlasti Bosanske Federacije trebalo bi da ga uhapse odmah na granici!

Ovo tvrdi šef službe MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak, koji podseća da Tužilaštvo BiH protiv Gotovine vodi istragu zbog ratnih zločina nad Srbima počinjenih u zapadnokrajiškim opštinama u leto 1995. godine.

Tuševljak očekuje da BiH konačno podigne optužnicu protiv Gotovine i njegovog "zločinačkog društva". On kaže da je Centar javne sigurnosti Banja Luka još 2009. godine Tužilaštvu BiH dostavio krivičnu prijavu protiv Gotovine i još 14 ljudi.

Oni se terete da su od 8. do 17. septembra 1995, u sklopu akcije "Maestral", u kojoj su učestvovale hrvatska vojska, HVO i Armija BiH, na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe, po komandnoj odgovornosti krivi za ubistvo najmanje 650 i proterivanje više od 120 hiljada srpskih civila.  

- Na spisku osumnjičenih za zločine u "Maestralu", osim Gotovine, nalaze se i brojni hrvatski generali i visoki oficiri - Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović. Ako je BiH pravna država, onda je potpuno jasno da osumnjičeni za najteže ratne zločine, protiv kojih se još vodi istraga pred nadležnim tužilaštvima, moraju biti uhapšeni ako stupe na tlo zemlje u kojoj su počinili nedela nad civilnim stanovništvom - kategoričan je Tuševljak.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da se vodi istraga protiv više osoba osumnjičenih za ratne zločine u akciji "Maestral", ali nije potvrđeno da li će i kada biti podignuta optužnica protiv osumnjičenih.

(D. Z. / Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pravnik

    23. novembar 2012 | 14:00

    Gotovina je državljanin Francuske, te se smatra građaninom EU. Ono što je valjda jasno i studentu prve godine prava je to da se nikoga ne može uhititi na osnovu kaznene prijave, već na osnovu potjernice, koju u ovom slučaju Tužilaštvo BiH nije podiglo. Nemojte obmanjivati narod.

  • Zgembo Adislic

    23. novembar 2012 | 14:48

    Sad kad hocete da zavadite narod, onda ga Bosanci hvataju, a da je nesto drugo u pitanju onda bilo bilo da ga je republika srpska uhvatila, kako ste vi los narod, niste svjesni.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA