Tuševljak: Mozgovi operacije "Dobrovoljačka" bili Ganić, Efendić i Divjak

Tužilaštvo BiH je saopštilo ranije da je obustavilo istragu protiv 14 osoba osumnjičenih za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine u Sarajevu, jer taj napad, sam po sebi, ne predstavlja krivično delo

  • 0

Mozgovi operacije u slučaju "Dobrovoljačka" bili su član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić, komandant Teritorijalne odbrane Hasan Efendić i general Jovan Divjak, tvrdi šef tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

- Oni su sve vreme planirali da tu kolonu (JNA) napadnu, a u međuvremenu pravili dogovor, što je po međunarodnom pravu i Ženevskim konvencijama, dopunskim protokolima, apsolutno suprotno svakom pravu, i to je čin izdaje - kazao je Tuševljak za banjalučke "Nezavisne novine".

Na pitanje da li očekuje da glavni tužilac Tužilaštva BiH na osnovu pritužbe MUP-a Republike Srpske poništi odluku tužioca Džuda Romana o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka", Tuševljak je rekao da će biti ispunjena zakonska mogućnost da prigovor bude ispoštovan, ali da neće prejudicirati kakva će biti odluka glavnog tužioca.

- Potrudićemo se da sve dokaze koje imamo dostavimo Tužilaštvu BiH i da ukažemo na propuste. U onoj odluci (Romanovoj) kaže se da su pripadnici JNA bili legitiman cilj, a poznato je da tog datuma u BiH nije proglašeno ratno stanje. Ono je proglašeno tek 20. juna 1992. godine - rekao je Tusevljak.

On je kazao da to nije bio konvoj koji je izlazio u borbenom poretku, već se radilo o dogovoru dve strane, koji je garantovala međunarodna zajednica i UN. U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, prilikom dogovorenog povlačenja ubijena su 42, ranjena 73, a zarobljeno 215 vojnika tadašnje JNA.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA