AMERIČKI SUD: Striptizete imaju pravo na stalni posao!

Striptizete iz Nevade, Kentakija, Teksasa uložile su kolektivnu tužbu protiv noćnih klubova u kojima rade jer "traže od njih da izvršavaju obaveze kao stalno zaposlene, iako su na honorarnom ugovoru bez zdravstvenog osiguranja" - i dobile

  • 0

Dve striptizete noćnog kluba "Spermint Rino" u Kaliforniji, Kristin Rivera i Trejsi Trut, tužile su noćni klub jer smatraju da od njih traže da izvršavaju obaveze kao stalno zaposlene, iako su na honorarnom ugovoru bez plaćanja zdravstvenog osiguranja i drugih doprinosa.

Njihove koleginice iz Nevade, Kentakija, Ajdaha, Teksasa i Floride pridružile su se kolektivnoj tužbi. Na osnovu dokaza utvrđeno je kako striptizete u proseku godišnje pojedinačno dobiju oko 500.000 dolara u napojnicama, ali da većina novca ode klubovima. Takođe, ukoliko tokom smene ne nagovore dovoljno mušterija da kupe piće, moraju da plate kaznu.

Nakon dvogodišnje pravne bitke, noćni klubovi su pristali da se u roku od šest meseci striptizete na neodređeno prime za stalno.

Stručnjak za seks-industriju u SAD, Melisa Grant, napisala je da je posredi veliki korak za tu skupinu žena koje se “suočavaju s nevericom i otporom svaki put kad ustanu za svoja prava” i trpe “podsmehe u medijima” svaki put kada uspeju u nečemu.

- Striperstvo je uslužna delatnost, a za razliku od drugih poslova u tom sektoru, u njemu su zaposlene žene i one imaju pravo na pošteni tretman - zaključila je Melisa Grant.

Američki federalni sud odobrio je 13 miliona dolara odštete plesačicama koje su podigle kolektivnu tužbu zbog loših radnih uslova u branši.

(I. D. /Jutarnji.hr /Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA