NEREDI U MARIBORU: U protestima protiv gradonačelnika povređene desetine policajaca i građana (VIDEO)

Do sukoba je došlo kada je policija ispred zgrade skupštine upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante, koji već dve nedelje traže smenu gradonačelnika Maribora

  • 2

U Mariboru je večeras povređeno više desetina osoba u nemirima nakon protestnog skupa protiv gradonačelnika Franca Kanglera na kome su građani zahtevali njegovu ostavku.

Kako su objavili slovenački elektronski mediji, prema nezvaničnim podacima povređeno je desetak policajaca i više demonstranata, a oštećeno je i više vozila. Do sukoba  je došlo nakon što je policija ispred gradske skupštine upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su bacali baklje i petarde u zgradu skupštine.

Pre dolaska pred zgradu skupštine demonstranti su se okupili na Trgu slobode u središtu grada, paleći plakate sa slikom Kanglera, uz uzvike: "Odlazi, lopove" i "Mi smo Maribor".

Kangleru teče drugi mandat na mestu gradonačelnika, a protiv njega se vodi desetak postupaka u kojima je osumnjičen zbog klijentelizma i korupcije.

Protesti protiv gradonačelnika Kanglera u Mariboru traju već više nedelja, a u ponedeljak su bili najmasovniji. Prema procenama, na njima je učestvovalo od 4.000 do 8.000 demonstranata.

Grupa na Fejsbuku koja traži Kanglerovo smenjivanje ima više od 20.000 članova, a zahtevi da da ostavku eskaliraju od prošlog meseca zbog nezadovoljstva oko odluke gradskih vlasti da privatnoj kompaniji prepusti naplatu kazni za prebrzu vožnju gradskim ulicama.

Kangler je nekašnji zastupnik u slovenačkom parlamentu, a niz godina bio je i jedan od najuticajnih članova Slovenske pučke stranke (SLS), koja u mariborskoj gradskoj vladi deluje u koaliciji sa Slovenačkom demokratskom strankom SDS i strankom penzionera DESUS.

Kanglera je krajem prošle nedelje predsednik SLS-a i ministar za ekonomiju u Janšinoj vladi Radovan Žerjav isključio iz stranke, ali je priznao da oko toga u delu članstva postoji nezadovoljstvo, zbog čega je odlučio da ostane na čelu stranke još samo nekoliko meseci, do kongresa početkom iduće godine.

(Lj. V. / Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sentinel

    27. novembar 2012 | 09:45

    Evo pozdrav svima,ja se nalazim u mb skupa sa jednom malom Srpskom zajednicom. Hteo bi da znate da jeste ovo protest koji je poceo zbog radara jer je to bila kap koja je prelila casu. A svima je ovde jasno pa cak i mediji to javno govore da je ovo protest i revolt protiv ovog sistema te eu vrednosti koje nisu nista drugo vec totalna krađa , nemoral i robovlasnistvo! Ovo je revolt protiv demokratskog sistema slobodno proverite svi ovde govore samo o tome sad 20 godina kasnije vidimo gde ste nas doveli i dosta je toga!!! Lep pozdrav redakciji i citaocima

  • JNA*

    27. novembar 2012 | 10:07

    Svaka čast majstore. Ja sam isto u Slo. Ovo je moderni sistem totalitarno režima i robovlasništva. Pokradoše sve i niko jim ništa nemože. Najgora bagra je Policija jer ja razumijem, da kao štiti javni red i mir a zanima me zašto štite gradonačelnika??? Ja bi njega natero u krug tih ljudi neka jim on objasni šta i kako a ne da udaraju nevini narod što jim je pun k...c više robovanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA