NEIZVESNA SUDBINA: 77.000 radnika ne prima plate!

Prema poslednjim podacima Privredne komore Srbije, samo u ovoj godini je blokirano 55.000 preduzeća

  • 0

Računi oko 77.000 zaposlenih u preduzećima su zamrznuti, a oni mogu jedino da ćute i strpljivo čekaju. Prema poslednjim podacima Privredne komore Srbije, samo u ovoj godini je blokirano 55.000 preduzeća, a kako kažu u sindikatima, radnicima koji čekaju neisplaćene plate i doprinose, preostaje samo da se nadaju da će im firme ponovo proraditi.

- Dok su računi tih preduzeća u blokadi, ona ne mogu da posluju, ni da obavljaju bilo kakve finansijske transakcije, pa ni da isplaćuju plate i doprinose. Tim radnicima su vezane ruke da bilo šta urade - kaže Ljuban Žigmund, ekonomista iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Žigmund dodaje da većina njih odluči da sačeka “bolje vreme” jer, praktično, drugih opcija gotovo da i nemaju.

- Ovim radnicima se ne isplati da daju otkaz jer u tom slučaju ostaju i bez tih zaostalih zarada, a malo ko bi od njih tužio firmu, jer je evidentno da preduzeće nema novca - dodaje on.

U Privrednoj komori Srbije navode da blokada preduzeća može da potraje samo dva-tri dana, ali i duže od godinu. Zato su preduzetnici inicirali donošenje Zakona o rešavanju poreskih dugovanja i dugovanja po osnovu doprinosa za obavezno osiguranje i ovaj se predlog već nalazi u skupštinskoj proceduri.

- Ovaj zakon omogućio bi da sva ta preduzeća ponovo stanu na svoje noge i da se sačuvaju sva radna mesta - kaže Dušan Perić, predsednik Izvršnog odbora Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije.

Perić smatra da bi to u praksi značilo da se firmama omogući mirovanje dugovanja od 12 do 60 meseci. Ukoliko bi počeli sa tekućim plaćanjima, država bi im odblokirala račune, omogućila poslovanje i na taj način dala šansu da nešto i zarade, a potom i vrate zaostala potraživanja. To je dobro za sve, jer država od blokiranih preduzeća nema nikakve koristi, a štetu trpe svi.

On dodaje da bi na ovakav način država dobila oko 50.000 urednih platiša mesečnih poreskih obaveza:

- Preduzetnici ne traže da im se dugovi obrišu, oproste, niti da budu amnestirani od prethodnih obaveza i kamata, već samo traže predah kako bi mogli da obnove i unaprede svoju delatnost.

Prema podacima Poreske uprave preduzetnici duguju 140,2 milijarde dinara. Od toga na glavnicu otpadaju 53,4 milijarde dinara, a na kamatu čak 86,8 dinara. Ukupan broj preduzetnika u Srbiji, kojih je više od 200.000, trenutno zapošljava 390.000 ljudi. A pola ovih preduzeća je u veoma teškoj finansijskoj situaciji i u stalnom riziku od blokade.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA