MONETURA: Budite guverner u igrici Narodne banke Srbije

Igra oponaša funkcionisanje NBS-a i kreiranje monetarne politike uz neprestane skokove i padove inflacije. Igranje "moneture" ne zahteva prethodno predznanje iz ekonomije i mogu da je igraju svi, iako je prvenstveno namenjena učenicima i studentima ekonomskih fakulteta

  • 0

Mladi ljudi koji kritikuju rad Narodne banke Srbije (NBS) mogu da se okušaju u ulozi guvernera na turniru u društvenoj igri "monetura". Ova igra oponaša funkcionisanje NBS i kreiranje monetarne politike uz neprestane skokove i padove inflacije. Igranje "moneture" ne zahteva prethodno predznanje iz ekonomije i mogu da je igraju svi, iako je prvenstveno namenjena učenicima i studentima ekonomskih fakulteta.

Kako bi upoznali širu javnost sa onim čime se bave, NBS je osmislila društvenu igru koja na zabavan i maštovit način uvodi njene učesnike u svet kreiranja i sprovođenja monetarne politike, u skladu sa izazovima koji se pred nju postavljaju u stvarnom životu.

Igrač u igri postaje guverner koji se suočava s realnim životnim situacijama u kojima naš monetarni sistem može da se nađe i korišćenjem odgovarajućih mera, koje inače primenjuje NBS, utiče na datu situaciju. Primenom odgovarajućih mera, igrač osvaja ili smanjuje broj poena i inflaciju održava u granicama normale. Igra počinje tako što prvi igrač baca kockicu i pomera svog piona duž table koja ima unutrašnji i spoljašnji krug. Prelazak iz jednog u drugi krug vrši se na polju "pregovori sa EU". Kretanje u unutrašnjem krugu ne podrazumeva bacanje kockica, nego se igrač kreće polje po polje, dok ne ispuni sve uslove i dođe do kraja. Ono što su u "monopolu" "šansa" i "iznenađenje", ovde su "situacije" i "mere", a cilj je da održavate kontrolisanu inflaciju.

- Poeni koji se osvajaju u igri predstavljaju glavno obeležje uspešnosti: stopu inflacije, vrednost dinara i poverenje građana. Igrači moraju da ispune tri zahteva - stabilnost cena, finansijska stabilnost i nezavisnost NBS, koji omogućavaju članstvo u monetarnom sistemu Evropske unije. Pobednik igre je onaj igrač koji prvi ispuni sve navedene zadatke i dođe do kraja table, odnosno do prosečne inflacije EU - objašnjavaju organizatori.

(I. M. / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA