DANAS POČEO BOŽIĆNI POST: Vreme odricanja od strasti i grehova (VIDEO)

“Ne ograničavaj, međutim, vrlinu posta samo na ishranu. Istinski post nije samo odricanje od različite hrane, nego odricanje od strasti i grehova", piše o postu Vasilije Veliki

  • 1

Pravoslavni vernici širom sveta koji vreme računaju po julijanskom kalendaru danas su započeli šestonedeljni post kojim se pripremaju za praznik rođenja Hristovog.

U toku posta vernici se suzdržavaju od "mrsne hrane", to jest, svih namirnica životinjskog porekla, izuzev morskih i rečnih plodova.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, koji se poste jelima spremljenim na vodi. Riba i vino se mogu konzumirati svake subote i nedelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice (4. decembra), Svetog Nikole (19. decembra) i Svetog Ignjatija Bogonosca (2. januara), čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, povrćem spremljenim samo na vodi.

Ipak, to je samo jedan deo iskušenja kom se podvrgavaju, budući da post, pored telesne ima i svoju duhovnu komponentu – svi koji se pripremaju za Božić trebalo bi da se suzdrže od ružnih misli i loših dela, a posvete molitvi, pokajanju i dobročinstvu.

"Ne ograničavaj, međutim, vrlinu posta samo na ishranu. Istinski post nije samo odricanje od različite hrane, nego odricanje od strasti i grehova: da nikom ne učiniš nepravdu, da oprostiš bližnjem svom za uvredu koju ti je naneo, za zlo što ti je učinio, za dug što ti je dužan. Inače, ne jedeš meso, ali jedeš samoga brata svoga. Ne piješ piće, ali unižavaš drugog čoveka", piše Vasilije Veliki o postu.

Na taj način, kao i u mnogim drugim tradicijama, pravoslavni uzdižu dušu iznad tela zarad proslavljanja Boga.

Kruna posta je Sveto pričešće, odnosno uzimanje "tela i krvi Hristove" u toku Liturgije.

U hrišćanstvu post je jedan od načina ugledanja na Hrista, koji je na hlebu i vodi postio 40 dana pre nego što se suočio sa satanom.

"Gospod Isus Hristos, dakle, posle četrdesetodnevnog posta počeo je svoje delo na zemlji. Prvo je utvrdio i naoružao telo, koje je primio nas radi, postom, a zatim dopustio kušanja od đavola. Slično i mi, postom da se pripremimo i uvežbamo u našoj borbi protiv duhovnih neprijatelja", kaže Vasilije Veliki.

Kanonom pravoslavne crkve predviđena su četiri posta godišnje, a najduži je Veliki ili Časni post pred praznik Vaskrsenja. Petrovski i Gospojinski post vernici poštuju pred Petrovdan i Veliku Gospojinu.

Prema kanonu Srpske pravoslavne crkve, u vreme Božićnog posta posne su i sve slavske trpeze.

Božićni post počeo je za Rusku pravoslavni crkvu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alija

    14. februar 2013 | 22:34

    e baš finl svi dzabalebsrosi su se sastali da jedu i piku!! A zasto to što rade ne stoji u Bibliji??!!!! koga oni slave??? posto sve slave ima ih sotona dzavo !! a kakoto znamo?? pa sotona je Isusu ponudio sva carstva ovoga sveta i slavu njuhovu !! znaci sotonina je slava citaj sveto pismo/ Bibliju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA