DOKAŽI DA SI PENZIONER: "Lasta" putnicima traži ček od penzije!

Iako to nigde nije unapred naznačeno, kondukteri u autobusima prevoznika "Lasta" od penzionera zahtevaju da pokažu poslednji penzioni ček, kao dokaz o mesečnim prihodima, što predstavlja direktno zadiranje u privatnost putnika

  • 1

Po svemu sudeći, ljudi koji su ostvarili svoje pravo na zasluženu penziju i mirnu starost, moraju da trpe torturu od strane konduktera i nemaju prava da se voze "Lastom" ukoliko sa sobom ne nose famozni "ček od penzije".

Redakciji Telegrafa javio se ogorčeni putnik M. R. (76) koji je pre nekoliko dana na šalteru beogradske autobuske stanice do Sombora kupio kartu Saobraćajnog preduzeća "Lasta" s penzionerskim popustom od 29,63 odsto u jednom smeru. Prodavačica BAS-a nije mu tražila da dokaže svoj penzionerski status.

Kada je ušao u autobus i pokazao kartu, kondukter je od njega zahtevao dokaz da je penzioner. M. R. je, kao i uvek dosad kod drugih prevoznika, pokazao važeću legitimaciju da je član jednog penzionerskog udruženja. Međutim, kondukter mu je rekao da članska karta nije važeći dokument i insistirao da mu se da poslednji ili bilo koji ovogodišnji ček od penzije. Putnik je odbio, spreman da ako treba i napusti autobus, ali mu je kondukter dozvolio ipak da nastavi vožnju uz napomenu da, ukoliko dođe kontrola, sam kaže da je odbio da priloži traženi dokument.

 

U povratku, ovaj vremešni gospodin otišao je direktno u somborsku poslovnicu Putničke agencije "Lasta" sa namerom da s popustom kupi kartu za povratak u Beograd. Ovog puta su čak odbili da mu izdaju kartu s popustom, jer nije imao traženi ček od penzije, odnosno poslednji izveštaj o stanju na svom tekućem računu.

- Nemam običaj da sa sobom nosim izveštaj o svojim prihodima, a i da sam ga imao pri sebi, smatram da njegovo pokazivanje kondukteru ili prodavcu karata predstavlja nepropisno zadiranje u moju privatnost. Pa nisam tražio kredit, već pravo da se vozim autobusom! Uvid u svoje finansijsko stanje nisam dužan da pokazujem ni članovima najbliže porodice, a kamoli nekakvom strancu – priča naš sagovornik i dodaje:

- Posebno se ljutim što mi na autobuskoj stanici u Beogradu nisu napomenuli da je neophodno da priložim dokaz da sam penzioner. Uostalom, da li je to fer? Novinari i studenti mogu da dokažu svoj status posedovanjem indeksa ili pres kartice, dok nama starcima, matorijim i od 75 godina kartica udruženja ne znači ništa, već moramo na uvid da damo "penzioni ček", dokument na kojem jasno piše koliki su naši mesečni prihodi po tekućem računu – kaže M. R.

KO ŠTITI TAJNOST PODATAKA?

Inače, prema članu 35 važećeg Zakona o platnom prometu, vlasnicima tekućih računa svaka banka je dužna da garantuje tajnost računa i da informacije o računu daje samo klijentu ili ovlašćenom licu. Podatke o stanju i prometu sredstava na računu klijenta i druge podatke u vezi s tim daje jedino po nalogu suda, poreskog ili drugog nadležnog organa. Ukoliko će klijent svaki put kada ulazi u prodavnicu ili autobus biti primoran da raznorazim licima i čitavoj javnosti podnosi uvid u svoje prihode, svrha ovog zakona poprilično se obesmišljava.

Kako saznajemo, u većini drugih preduzeća za autobuski prevoz putnika, ovaj problem rešili su slično kao beogradski GSP. Pravo na "penzionerski popust" imaju svi putnici stariji od 65 godina.

U Saobraćajnom predužeću "Lasta" nisu bili raspoloženi da odgovore na naša pitanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    3. decembar 2012 | 12:54

    Odnesi penzioni cek ako ne moze drugacije, ali precrtaj hemijskom olovkom sve brojeve, sve iznose, svuda, pa nek crknu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA