SVEDOK NA SUĐENJU KARADŽIĆU: Muslimani ostavljali glave ubijenih Srba na kocu!

Angelina Pikulić iz sarajevskog naselja Pofalići izjavila je da je ispred svoje kuće videla Aliju Izetbegovića, koji je vojsci rekao: "Nemojte samo govoriti koliko ste pobili"

  • 2

Dva svedoka odbrane Radovana Karadžića, optuženog za terorisanje stanovništva Sarajeva u ratu u BiH 1992-1995, opisale su pred Haškim tribunalom život Srba u tom gradu u tom periodu.

Radojki Pandurević, koja je četiri godine bila pritvorena u logoru Silos u sarajevskom naselju Tarčin, raspravno veće nije, dozvolilo da svedoči o tome šta je tamo preživela, zato što to nije predmet procesa.

Pandurevićeva, koja je bila odbornica Srpske demokratske stranke u Skupštini opštine Hadžići, izjavila je da je 26. maja 1992. u svom obližnjem selu bila uhapšena, posle napada muslimanskih snaga.

Odgovarajući na pitanja zastupnice optužbe, Pandurevićeva je prvo izjavila da su Muslimani iz Hadžića otišli dobrovoljno, da bi - pošto su joj predočeni dokazi da su ih u zatvor Kula sprovele srpske snage - rekla da "nema saznanja o tome".

Opisujući život preostalih Srba u naselju Pofalići, svedok odbrane Angelina Pikulić izjavila je da je "bila kao talac u sopstvenoj kući", zato što nije mogla nikuda da ide bez dozvole, kako je rekla, "Alijinih policajaca", koji su bili u njenoj garaži.

Pikulićeva je izjavila i da je bila uhapšena, zajedno sa bolesnim mužem, "zato što smo ostali u Pofalićima i zato što je bio napad Alijine vojske na Pofaliće, 16. maja 1992.

Ona je kazala i da je na putu ka svojoj vikendici na Humu videla "glavu na kocu", bez tela, koju je zatim sahranila "u plastičnoj kesi".

Ona je tvrdila i da je pred vratima svoje kuće, kad se vratila, videla Aliju Izetbegovića, koji je svojoj vojsci rekao: "Nemojte samo govoriti koliko ste pobili".

(D. Z. / Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    30. novembar 2012 | 12:12

    Tako je, nisu samo Srbi vršili genocid, već i Alija i njegovi.

  • Bojan

    30. novembar 2012 | 00:00

    Ma nije, srbi su se sami ubili pa su stavljali glave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA