IZVOR VIKILIKSA: Držali su me zatvorenog u kavezu!

Bredli Mening je juče, u prvom javnom obraćanju od hapšenja u Iraku maja 2010, rekao da je bio zatočen u "kavezu" površine samo dva i po kvadratna metra

  • 0

Američki vojnik Bredli Mening, optužen da je odavao poverljiva dokumenta "Vikiliksu", izjavio je u nastavku pretpretresnog postupka pred vojnim sudom da je bio zatvoren u "kavezu" u prvim danima posle hapšenja pre dve godine.

- Mislio sam da ću umreti u tom kavezu. To sam video - kavez za životinje - rekao je Mening.

On je juče, u prvom javnom obraćanju od hapšenja u Iraku u maju 2010, rekao da je bio zatočen u "kavezu" površine samo dva i po kvadratna metra koji je bio postavljen u jednom šatoru, javio je Rojters.

Mening je trećeg dana pretpretresnog postupka u bazi Fort Mid istakao da je mesec dana nakon hapšenja doživeo nervni slom i da su čuvari kasnije pronašli omču, ali da se on ne seća da ju je napravio jer je bio potpuno dezorijentisan.

U julu 2010. Bredli Mening je prebačen u zatvor Kvantiko, u Virdžiniji, i smešten u samicu, gde je proveo devet meseci, dok su čuvari morali da budu na oprezu kako ne bi izvršio samoubistvo.

Sada je u jednom zatvoru sa slabijim obezbeđenjem, gde je prebačen na zahtev organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Meningu preti doživotna zatvorska kazna zbog "dosluha sa neprijateljem", a njegov pravni tim sada radi na nagodbi kako bi se izdejstvovale lakše optužbe i zatvorska kazna od najmanje 16 godina.

Optužnica ga tereti da je "Vikiliksu" dostavio poverljive depeše američkih diplomata i vojna dokumenta o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Ukoliko se ne postigne nagodba, suđenje će mu početi 4. februara.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA