BOJKOT: Česi ne idu na dodelu Nobelove nagrade

Predsednik i premijer ove zemlje Vaclav Klaus i Petr Nečas odbili su poziv da 10. decembra prisustvuju svečanoj dodeli Nobelove nagrade za mir, koja je ove godine pripala Evropskoj uniji

  • 0

Češki predsednik Vaclav Klaus i premijer Petr Nečas odbili su poziv da 10. decembra prisustvuju svečanoj dodeli Nobelove nagrade za mir, koja je ove godine pripala Evropskoj uniji. Tamošnji list "Dnes" prenosi da su Klaus i Nečas odbili poziv, dok bi ga ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg prihvatio, ali ga nije dobio.

- Vaclav Klaus neće prisustvovati dodeli - rekao je kratko portparol predsednika Radim Ohvat, dok je Švarcenberg kazao da je odluku da Češka bojkotuje dodelu Nobelove nagrade EU doneo lično predsednik.

Poziv je odbio i premijer Petr Nečas, i to iz istih razloga kao i njegov švedski kolega Frederik Rajfelt.

- Predsednik Vlade se izvinjava što neće prisustvovati uručenju nagrade zbog neplaniranih poslovnih obaveza - rekao je Nečasov portparol Mihal Šuster.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg bi, međutim, otišao u Oslo, ali pozivnicu za ceremoniju nije dobio.

Dodela Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji izazvala je mnoge polemike i kritike, među prvima onu Vaclava Klausa, poznatog evrorealiste.

- Nobelova nagrada za mir imala je smisla dok se dodeljivala jednom čoveku, pojedincu, konkretnoj osobi za njegov jedinstveni doprinos. Dati je instituciji, u ovom slučaju birokratskoj instituciji, je prazno odlikovanje. Nije mi jasno ko će se uopšte usuditi da je preuzme - rekao je Klaus posle vesti o dodeli nagrade i dodao da je to "tragična greška", kao i da je najpre pomislio da je u pitanju šala ili nekakva "novinarska patka".

Da neće prisustvovati ceremoniji uručenja do sada su objavili šefovi država ili vlada šest članica EU zajedno s Češkom, koju će predstavljati ambasadorka Jana Hinkova. Među njima su i Velika Britanija i Švedska, podseća češka štampa.

Prisutni će najverovatnije biti predstavnici 18 zemalja, među kojima Francuske, Nemačke, Italije, Poljske i Španije, objavio je Nobelov institut. Nagradu će 10. decembra, na svečanoj ceremoniji, preuzeti tri najviša predstavnika EU - predsednik Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

(M. S. / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA