Borut Pahor novi predsednik Slovenije

Prema prvim preliminarnim rezultatima, bivši slovenački premijer pobedio je u drugom krugu izbora, sa 67,03 odsto osvojenih glasova. Aktuelni predsedik Danilo Tirk osvojio je 32,97 odsto glasova

  • 0

Novi predsednik Slovenije je Borut Pahor, pokazali su prvi rezultati objavljeni u slovenačkim medijima, prema kojima je na današnjim izborima za njega glasalo 67,03 odsto birača.

Pahorov protivnik Danilo Tirk osvojio je 32,97 odsto glasova.

Nakon objavljivanja prvih rezultata, novi predsednik je izjavio da njegova pobeda znači "početak nečeg novog, nove nade, novog vremena".

- Potrebno nam je poverenje jednih u druge, međusobno poštovanje, tolerancija, razumevanje... Iako su razlike među nama tako velike, ono što nas povezuje mnogo je jače - rekao je novi predsednik.

Aktuelni šef države Danilo Tirk priznao je poraz u drugom krugu predsedničkih izbora, ali nije analizirao razloge zbog kojih su glasači dali ubedljivu pobedu Pahoru, javila je slovenačka agencija STA.

- Zahvaljujem svim glasačima koji su se danas odazvali, posebno onima koji su me podržali, ali njih je bilo veoma malo da dobijem drugi mandat - rekao je Tirk u prvoj izjavi nakon saopštavanja prvih neslužbenih rezultata, prema kojima je Pahor dobio oko 65 odsto glasova.

Slovenačka izborna komisija (DVK), mediji i agencije za ispitivanje javnog mnjenja, na osnovu prvih preliminarnih, nezvaničnih rezultata, proglasili su Pahorovu pobedu.

Agencija Mediana objavila je pobedu Pahora sa 67,03 odsto glasova, dok je aktuelni predsednik Danilo Tirk, takođe po izlaznim anketama na 12.000 uzoraka sa svih birališta, dobio 32,97 odsto glasova, javila je slovenačka agencija STA.

Komentarišući malu izlaznost građana na izbore, po neslužbenim rezultatima oko 40 odsto, Pahor je rekao da poverenje u državne institucije treba da bude vraćeno, ali i da te institucije treba da zasluže to poverenje predanim radom u zajedničkom interesu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA