ZABRINJAVAJUĆE: Svakom drugom tinejdžeru ponuđena droga!

Skoro svaka četvrta mlada osoba u Srbiji eksperimentisala je sa nekom psihoaktivnom supstancom. Sintetičke droge sve popularnije, manje zavisnika od "teških droga"

  • 0

Skoro svaka četvrta mlada osoba u našoj zemlji eksperimentisala je sa nekom psihoaktivnom supstancom, a svakom drugom tinejdžeru bila je ponuđena droga.

Čak 60 odsto mladih u Srbiji kaže da poznaje nekog u svom okruženju ko konzumira drogu, a polna statistika govori da je jači pol neuporedivo "slabiji" na psihoaktivne supstance. Drogu je probala trećina mladića u odnosu na 18 odsto devojaka.

Ovo su samo neki od upozoravajućih rezultata uporednog istraživanja "Dostupnost droge u regionu i informisanost i stavovi mladih o narkomaniji" koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti iz Novog Sada.

Mladi u Beogradu u najvećoj meri izloženi su narkoticima - čak 69 odsto ispitanika potvrdilo je da im je direktno nuđena neka od droga, što je za 14 odsto više od proseka za Srbiju, pokazuju rezultati studije koja je sprovedena tokom novembra na uzorku od 1.893 osobe starosti od 15 do 30 godina iz Srbije, BiH i Crne Gore. Najveći broj onih koji su imali iskustva sa drogom dolazi iz Kruševca, Beograda i Subotice, a lekare posebno zabrinjava činjenica da veliki broj mladih i dalje živi u iluziji da se droge dele na "lake" i "teške".

Rezultati studije, ipak, pokazuju da se u velikoj meri razlikuju od rezultata Evropskog istraživanja o zloupotrebi alkohola i droga kod mladih, koje je sprovedeno 2008. i 2011. godine u našoj zemlji i čiji rezultati govore da je svega 16,5 procenata učenika priznalo da je konzumiralo neku ilegalnu supstancu. Oko sedam odsto ispitanika izjavilo je da je probalo marihuanu makar jednom, a kanabis je u prethodnoj godini koristilo 5,6 procenata učenika prvih razreda srednje škole.

Dr Jasna Dragan Saveljić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti ocenjuje da rezultati prvog istraživanja ne odgovaraju iskustvu lekara zaposlenih u ovoj ustanovi i dodaje da je poslednjih godina registrovano manje zavisnika od "teških" droga.

Spomenka Čivić, psiholog i prvi istraživač Evropskog istraživanja o zloupotrebi alkohola i droga kod mladih, ističe da su studije koje svedoče o rasprostranjenosti zloupotrebe droge veoma osetljive i da istraživači moraju da vode računa o metodologiji samog istraživanja, jer pogrešni rezultati mogu dovesti do širenja panike.

Rezultati istraživanja sprovedenog u Novom Sadu razlikuju se od pomenutog evropskog istraživanja jer je studija rađena na uzorku šesnaestogodišnjaka.

- Naša studija je obuhvatila osobe uzrasta od 15 do 30 godina, a ovo je šesto istraživanje koje sprovodimo i, nažalost, mogu da konstatujem da se procenat mladih ljudi koji eksperimentiše sa drogama godinama ne menja. Poslednjih godina manje je novih pacijenata, a primećeno je da se zavisnici sve kasnije odlučuju na lečenje. U porastu je broj zavisnika od sintetičkih droga, što i ne treba da čudi, s obzirom na to da je trećina mladih u našem istraživanju ocenila da se droga može uzimati "kontrolisano i u specijalnim prilikama". Ovakvi stavovi ukazuju na nedovoljnu kritičnost i distancu prema "lakim" drogama što povećava rizik od njihove zloupotrebe - zaključuje Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za lečenje zavisnosti u kojoj je istraživanje sprovedeno.

(M. R. / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA