KONTROVERZNO: Američki beli studenti osnivaju svoju uniju!

- Crnci imaju svoju grupu, Hispanoamerikanci svoju, Jevreji, Azijati i Arapi svoje, samo belci stoje po strani. To je, u suštini, samo ideja kako da se ispravi taj propust - kaže Metju Hajmbah (21), student četvrte godine američke istorije

  • 2

Univerzitet Tauson, u američkoj saveznoj državi Merilend, poslednjih meseci je u žiži interesovanja javnosti zbog kontroverzne kampanje studenta Metjua Hajmbaha, koji namerava da osnuje Uniju belih studenata.

Hajmbah (21), student četvrte godine američke istorije, uvek je bio politički aktivan, ali njegov najnoviji projekat izazvao je žestoke kritike.

- Crnci imaju svoju grupu, Hispanoamerikanci svoju grupu, Jevreji imaju svoju grupu, Azijati imaju svoju grupu, Arapi imaju grupu, samo belci stoje po strani. To je, u suštini, samo ideja kako da se ispravi taj propust - kaže Hajmbah za AFP, dok u pauzi između dva predavanja deli letke protesta zbog izgradnje džamije u blizini univerzitetskog naselja.

Na većini univerziteta širom SAD, beli studenti su najbrojniji, te francuska agencija postavlja pitanje da li je zaista nužna ovakva organizacija.

- To što smo brojčano nadmoćni ne znači da nemamo sopstvena interesovanja i kulturu. Imamo stvari za koje se vredi boriti i zbog toga moramo da se organizujemo, na šta imamo pravo - navodi Hajmbah.

Jedini cilj Unije jeste, prema njegovim rečima, promovisanje belačke kulture.

Predstavnik Univerziteta Viktor Kolins izrazio je, međutim, zabrinutost zbog Hajmbahovih ranijih akcija, poput ispisivanja kredom "Ponos belaca" po celom studentskom naselju.

- Nemam nikakav problem s belim studentima koji žele da obeleže sopstveno nasleđe, nauče više o tome ko su, da budu ponosni na sopstvenu istoriju. Međutim, imam problem sa onim što se naziva belačkom nadmoćnošću - rekao je Kolins.

Izgleda da mnogi studenti Univerziteta Tauson podržavaju Kolinsovo mišljenje pošto je više od 1.000 njih potpisalo preko interneta peticiju kojom se od univerzitetskih vlasti traži da osude formiranje Unije belih studenata.

Za osnivanje Unije je potrebna podrška univerzitetskog savetnika, ali Hajmbah još nije uspeo da obezbedi podršku nijednog savetnika.

On, ipak, ne odustaje od te ideje, posebno kada se imaju u vidu predviđanja demografa da će bela populacija u Americi 2042. godine postati manjina, što ga, kako i sam priznaje, užasava.

(M. B. / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • americka bagra

    3. decembar 2012 | 20:44

    ETO VIDITE KAKO AMERIKANCI POKAZUJU KAKO DA POSTUJEMO JEDNI DRUGE, TO JE SLOBODA I DEMONKRATIJA OLOSA AMERICKOGA

  • brcko

    3. decembar 2012 | 19:26

    aaaa, to je ta demokratija???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA