MUP pozvao Srbe da omoguće nastavak radova na Jarinju

Na sastanku u Raškoj sa predstavnicima kosmetskih Srba MUP nije pretio upotrebom sile, ali nisu isključili mogućnost da "ako sa više istance dobiju naređenje,rasporede snage i omoguće izvođenje radova"

  • 1

Predstavnici MUP-a Srbije zatražili su večeras od predstavnika lokalne samouprave sa severa Kosova da omogući nastavak radova na izgradnji integrisanog prelaza na Jarinju.

Na sastanku koji je održan u Raškoj, predstavnici MUP-a zatražili su od građana i lokalnih vlasti da se udalje 100 metara od mesta gde se od jutros nalaze i gde bi sutra trebalo da budu nastavljeni radovi na izgradnji integrisanog prelaza Jarinje, rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Pantić je rekao da predstavnici MUP-a nisu pretili upotrebnom sile, ali da nisu isključili mogućnost da, kako su rekli, " ako sa više istance dobiju naređenje, dođu ovde, rasporede snage i omoguće izvođenje radova".

Negatativan odgovor na zahtev MUP-a da se građani pomere sa mesta na kome se nalaze od jutros, policija je dobila nakon što su se predsednici opština sa severa Kosova konsutovali sa odbornicima.

- Ostaćemo čitavu noć ovde - poručio je Pantić.

On je rekao da će već večeras predstavnici Srba sa severa Kosova uputiti zahtev predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću da neko od državnih funkcionera dođe na Jarinje.

- Tražimo da se neko od državnih funkcionera obrati odbornicima i građanima i saopšti šta je dogovoreno u Briselu, kakva je naša sudbina, da li smo mi i dalje državljani Srbije ili smo državljani Republike Kosovo - poručio je Pantić.

Srbi, koji se od jutros nalaze na lokaciji gde treba da bude integrisani prelaz, pored puta Raška - Leposavić, odlučni su da provedu noć na Jarinju, kako bi, kako kažu, sprečili postavljanje granice između Kosova i centralne Srbije.

Oni se nalaze okupljeni oko upaljenih vatri, u svojim automobilima i u šatoru koji su podigli tokom dana.

Američki vojnici iz sastava Kfora postavili su kontrolni punkt na putu Leposavić - Raška ispred administrativnog prelaza Jarinje, na mestu gde se nalaze okupljeni Srbi.

Saobraćaj preko Jarinja nije blokiran tako da svi oni koji putuju iz pravca Raške na sever pokrajine i obrnuto, prolaze bez većih zadržavanja. Vozila se naizmenično puštaju iz oba pravca, a kontrolu na samom prelazu Jarinje obavlja osoblje Euleksa.

U neposrednoj blizini nalazi se i nekoliko vozila MUP-a Srbije.

Područje oko Jarinja na kosovskoj strani povremeno nadleće i helikopter Kfora, a na uzvišenju iznad mesta gde treba da bude izgrađen integrisani prelaz Srbi su tokom dana postavili srpske trobojke.

Tokom dana nije zabeležen nijedan incident.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    4. decembar 2012 | 21:36

    Tražimo da se neko od državnih funkcionera obrati odbornicima i građanima i saopšti šta je dogovoreno u Briselu, kakva je naša sudbina, da li smo mi i dalje državljani Srbije ili smo državljani Republike Kosovo – poručio je Pantić. NEVERUJTE USMENIM LAZIMA(OBECANJIMA) JER CE ISTO SLAGATI KAO I U PREDIZBORNOJ RETORICI SNS ”””AKO SNS DODJE NA VLAST PONISTICE SVE NELEGALNE PREGOVORE KOJE JE VODILA TADICEVA VLADA SA ALBANSKIM TERORISTIMA” ….. A STA JE DANAS? NISU ODRZALI PREDIZBORNO OBECANJE, SLAGALI SU !!!! NASTAVILI PREGOVORE PA JOS I VECERAVAJU SA ALBANSKIM TERORISTIMA, PRAVE DRZAVNE GRANICE I DELE CENTRALNU OD JUZNE SRBIJE E TO JE PROGRAM I PLATFORMA SADASNJIH VLASTI. KOSOVSKI SRBI,....TRAZITE OD VLADE SAMO NAPISMENO I OVERENO OD CELE VLADE SRBIJE NA CELU SA NIKOLICEM DA VLADA SRBIJE ODBIJA NEZAVISNO KOSOVO I METOHIJU, ODBIJA GRANICE ILI KAKO LAZU NAROD ”PRELAZE” DA VLADA PONISTAVA SVE DOSADASNJE NELEGITIMNE PREGOVORE SVE NAPISMENO I OVERENO OD VLADE SRBIJE REFERENDUM SA 1 PITANJEM EU ILI KOSOVO I METOHIJA? NEK SRBIJA ODLUCI A NE OVI,NEMAM RECI ZA OVU BRUKU I IZDAJSTVO, PROSTO NEVERUJEM KOLIKO JE OVA SADASNJA VLADA NISKO PALA SRBIJA DA IZADJE NA ULICU I DA TRAZI NEOPOZIVU OSTAVKU DANASNJIE VLADE SRBIJA DA SE NE VRACA KUCAMA DOK OVA VLADA NEDA OSTAVKU !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA