TAJFUN "BOFA": Više od 200 žrtava na Filipinima (VIDEO)

Broj žrtava se konstantno povećava, a o nestalima nema preciznih podataka. Najugroženija su ostrva na jugu gde su gradovi i sela gotovo opustošeni

  • 0

Broj žrtva jakog tajfuna "Bofa" koji je pogodio Filipine prešao je 230 i još se ne zna koliko meštana se vodi kao nestalo, a najugroženija područja su ostrva na jugu, saopštio je danas portparol filipinske vlade Fe Maestre.

Maestre je potvrdio da je najmanje 151 osoba izgubila život u najteže pogođenoj pokrajini Kompostela vali i još 66 meštana i vojnika stradalo u poplavama i klizištima na jugu.

Portparol Vlade je naveo da se ne zna broj meštana koji se vode kao nestali u gradu Nju Batanu na jugu.

Filipinski sekretar za socijalnu zaštitu Korazon Soliman opisala je scenu totalnog opustošenja južnih oblasti gde su kuće i drugi objekti porušeni u brojnim gradovima i selima.

- Malo objekata je ostalo da stoji u (priobalnom) gradu Katil. Moramo da požurimo u te oblasti sa vrećama za spavanje, lekovima, suvom odećom i, najvažnije, šatorima, jer preživeli žive na otvorenom pošto je tajfun odneo (njihove) kuće i krovove - rekla je ona.

Situacija je podjednako loša i u gradu Nju Batan, gde je, kako je iz filipinske vojske koja je uključna u akciju spasavanja, navela da je najmanje 44 ljudi poginulo u poplavama i klizištima.

- Tela su ostavljena da leže na zemlji na otvorenom u Nju Batanu. Mi ne želimo da rizikujemo širenje bolesti - rekla je Soliman.

U dve pokrajine na najugroženijoj istočnoj obali ostrva Mindanao ima sto žrtava tajfuna, dok je još dvanaestoro život izgubilo u drugim delovima ostrva.

Tajfun s kišom juče zasipao je područje široko 600 kilometara na južnim ostrvima i polako se premeštao ka centralnim Filipinima i ka Južnom kineskom moru.

Meteorolozi su naveli da je "Bofa", najsnažniji tajfun koji je pogodio Filipine ove godine, oslabio nakon što je prešao na kopno u provinciji Davao Oriental, pa je brzina vetrova sa 210 oslabila na 160 kilometara na sat.

Vetrovi i obilne kiše u južnim provincijama prekinule su električne vodove, obustavile pomorski i vazdušni saobraćaj i poplavile niža područja, a vlasti su evakuisale na desetine hiljada stanovnika iz priobalnih predela, pre svega na jugu, na ostrvu Mindanao.

U akcijama spasavanja i evakuacije stanovnika angažovane su vojska i obalska straža.

(Lj. V. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA