GRAĐEVINCI U BULI: Prodaja stanova drastično opala!

U Srbiji kupaca nema ni za jeftine stanove, dok u ponudi trenutno stoji 5.000 gotovih i 12.000 stanova u izgradnji

  • 5

Ove godine u Srbiji je završeno oko 5.000 stanova, ali trenutno postoji i oko 12.000 u izgradnji. Pouzdanih podataka koliko ih je tačno prodato – nema.

Zna se jedino da je putem kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije kupljeno 6.200 stanova, ali taj podatak uključuje i stanove u izgradnji, novosagrađane i stare stambene jedinice.

U svakom slučaju, sve manje ljudi odlučuje da investira u kupovinu krova nad glavom. Promet u agencijama za nekretnine je opao za oko 30 odsto, a broj pozajmica u bankama za tu namenu smanjen je za petinu.

Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, kaže da bi ovaj pad bio drastično veći da se država nije umešala. 

Ona je sa jedne strane preuzela ulogu investitora u beogradskim naseljima "Stepa Stepanović" i "Dr Ivan Ribar" i na taj način pomogla opstanak građevinske operative i industrije, a sa druge strane uvela dodatne povlastice za kupovinu stanova uz subvenciju.

Veliki deo građevinskih firmi je u blokadi. Većina bi mogla da stavi katanac u bravu da država nije pritrčala u pomoć i uposlila im radnike i mašine. I pored toga angažovano je oko 50 odsto građevinske operative, a tek trećina fabrika proizvodi građevinski materijal - kaže Rodić.

On ukazuje da povećanje poreza i akciza pogađa građevinsku industriju, posebno kada se ima u vidu činjenica da većina firmi i sada posluje na granici rentabilnosti. 

Računa se da će zbog nove cene materijala i energenata poskupeti i izvođenje radova na infrastrukturi, bez obzira na to što PDV više nije teret za izvođača, već za investitora, odnosno državu i njena preduzeća.

- Ranijih godina, kada smo imali živu stambenu izgradnju, porez na građevinski materijal iznosio je četiri odsto, a danas, kada je stanogradnja gotovo zamrla, porez je 20 procenata. U ceni kvadratnog metra stana materijal učestvuje i do 70 odsto, otuda i pitanje da li će graditelji stanova uopšte moći da rade. Takođe, za kupce stanova nikakvo olakšanje nije ni to što će sada investitor umesto izvođača da plaća PDV. Jer, investitor sve svoje troškove pretače u cenu kvadrata, tako da on nikada nije na gubitku - objašnjava Rodić.

Agenti za nekretnine pak tvrde da su cene u odnosu na prošlu godinu pale oko 20 odsto. Tomislav Sekulović, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina, kaže da kupci preko agencija uglavnom kupuju stare stanove.

Većina građana, čak oko 80 odsto, kupuje za gotov novac. Komercijalni krediti su izuzetno skupi i malo ko odlučuje da se zaduži kod banaka.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boban

    5. decembar 2012 | 14:17

    Kako će narod kupovati kad su cjene stanova u Srbiji kao u Njemačkoj

  • Petko

    5. decembar 2012 | 14:49

    Oće da zarade na jednoj zgradi kao da su celo naselje izgradili.

  • Strucnjakowsky

    5. decembar 2012 | 18:41

    I nije cudo.U Kragujevcu za stan od 50 mkv.treba izdvojiti 60000 €.Vise od pola novih zgrada je prazno.Kosta ih izgradnja 450 €,hoce da zarade duplo.E pa ne moze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA