KAO POKUSNE MIŠEVE: Štazi prodavao Nemce farmaceutima!

Tajna policija nekadašnje Istočne Nemačke (DDR) imala je dogovor sa zapadnim farmaceutskim kompanijama koji je ostavio bez teksta celokupnu javnost ove zemlje, otkrili su istoričari u berlinskim arhivama

  • 0

Štazi, tajna policija bivše Istočne Nemačke, prodavao je svoje građane zapadnim farmaceutskim kompanijama koje su ih koristile kao pokusne miševe za eksperimentisanje sa neproverenim lekovima.

Desetine hiljada bolesnika, smeštenih u bolnicama širom DDR-a, dobijali su lekove koji na Zapadu nisu bili odobreni kako bi se videlo da li njihov hemijski sastav deluje na ljudsko telo.

Za ovu "uslugu" Vlada Nemačke Demokratske Republike primila je desetine miliona dolara, otkrili su istoričari.

Da ovi medikamenti nisu bili bezazleni, pokazuje i podatak da je tokom ovakvih "lečenja" umrlo oko sto bolesnika, a da su šanse za preživljavanje ovakve terapije u nekim slučajevima bile jedva oko 60 odsto, prenose nemački smediji.

Ovom broju preminulih bolesnika treba dodati i ljude koji su preminuli zbog namernog nelečenja, pošto su mnogima davane tablete bez ikakvog zdravstvenog efekta da bi se videlo da li je ispitivani lek efikasan u odnosu na bolesnike koji se ne leče i kod kojih bolest napreduje uobičajenom progresijom.

Program je odobren u proleće 1983. godine: od tada je broj pacijenata koje su bolnice "ustupale" kompanijama rastao.

Na početku programa "prodato" je 27 bolesnika, dok ih je 1988. bilo više od sto, kažu analitičari dokumenata.

(M. B. / Izvor: Mondo, Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA