RAJ ZA PUŠAČE: Srbi puše najjeftinije pljuge u regionu!

Prema istraživanju portala "Cigaretteprices", najskuplje cigarete na svetu kupuju Australijanci, a najeftinije Afrikanci. Srbija je sedma po visini cena u Evropi, ali najjeftinija u okruženju

  • 8

Najjeftinije cigarete u regionu kupuju građani Srbiji, gde, na primer, kutija "malbora" košta 1,7 evra (210 dinara), a najskuplje ih plaćaju Hrvati. 

Prema podacima portala "Cigaretteprices", cene ostalih brendova kreću se u malom rasponu. Paklica "davidova" iznosi 220, "kamela" 190 do 200 dinara, "pal mala" 160, "vinstona" 140 do 180 dinara, "laki strajka" 170 do 180 dinara, sarajevska "drina" 220.

U Hrvatskoj kutija "malbora" ili "kamela" košta čak tri evra. "Ronhil" i "volter vuf" koštaju oko 20 kuna, odnosno 2,65 evra.

Bosna i Hercegovina je u odnosu na zemlje regiona u "zlatnoj sredini", jer se pakovanje "malbora" u ovoj državi može kupiti za 3,7 konvertibilnih maraka (KM) ili 1,9 evra. 

Trenutne cene cigareta u BiH kreću se od 1,22 evra do 2,55 evra.

Pakovanje popularne "drine" košta 1,27 evra, srpske "morave" 1,22 evra, "vesta" 1,43 evra, a "memfisa" i "davidova" više od dva evra.

Najavljeno je da će se početkom naredne godine većina cigareta na tržištu BiH prodavati po novim, višim cenama. Od 1. januara sledeće godine najjeftinije cigarete u BiH koštaće 1,4 evra, a najskuplje 2,63 evra.

Od ukupno 46 zemalja Evrope, Srbija je sedma prema najnižim cenama cigareta, dok je BiH na desetom mestu. 

U Albaniji kutija "malbora" košta 1,8 evra, a u Makedoniji dva evra. U Crnoj Gori se za kutiju iste vrste cigareta plaća 2,2 evra.

Kutija "malbora" u Sloveniji košta 3,2 evra, Turskoj 3,3, Bugarskoj 2,6, Grčkoj četiri, Mađarskoj 2,4, Rumuniji 2,7 i Slovačkoj 3,3 evra.

Posmatrano na nivou Evrope, najskuplje cigarete plaćaju građani u Norveškoj. Tamo kutija "malbora" ili "kamela" košta 10,9 evra. Slede Irska sa devet, Velika Britanija sa 7,7, Francuska sa 6,6 i Švajcarska sa šest evra za kutiju cigareta navedene marke.

S druge strane, najjeftinije cigarete se mogu kupiti u Belorusiji, gde kutija "malbora" košta 0,8 evra, a slede Gruzija sa 1,3, Moldavija i Ukrajina gde se cigarete mogu kupiti za svega jedan evro. 

Cigarete su i u Aziji skupe. U Singapuru i Turkmenistanu kutija "malbora" košta sedam, odnosno 6,9 evra. Dosta se za cigarete plaća i u Severnoj Americi.

Na primer, u Njujorku i Kanadi kutija "malbora" košta 9,8 dolara, odnosno 8,1 evra. 

Daleko najskuplje cigarete su u Australiji, gde koštaju čak 12,5 evra. 

Slične su cene i na Novom Zelandu. Tamo pakovanje "holidejsa 20o's" košta 8,9 evra.

Najjeftinije cigarete u svetu se mogu kupiti u Africi. U Zimbabveu kutija "malbora" košta 0,5 evra.

(Lj. V. / Cigareteprices.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA