HRVATSKA: Pretplata za HRT će se plaćati po visini prihoda!

Nadoknada za prijem programa HRT-a plaća se individualno i vezana je za boravak u Hrvatskoj. Nakon 2013. godine pretplatu bi plaćali svi građani, a ne samo oni koji poseduju prijemnike

  • 1

Posmatran na nivou regiona, problem koji ima javni servis Srbije sa naplatom pretplate nije jedini niti jedinstven jer i Hrvatsku očekuje promena zakona koja bi podrazumevala da pretplatu HRT-u plaćaju svi, izuzev nezaposlenih, ali bi bila skuplja za one sa višim primanjima.

Glavni savetnik za medije Ministarstva kulture Milan Živković najavio je promenu u načinu plaćanja pretplate HRT-u i, prema idejama resornog ministarstva, nakon 2013. godine pretplatu bi plaćali svi građani, a ne samo oni koji poseduju prijemnike.

Visina pretplate bila bi "odrezana" prema primanjima svakog građana, što bi, ukazuju hrvatski mediji, značilo da se nadoknada za prijem programa HRT-a plaća individualno i da obaveza više ne proizlazi iz posedovanja prijemnika ili kompjutera u domaćinstvu, nego je naprosto vezana za boravak u Hrvatskoj.

Osobe s višim primanjima plaćale bi, prema novim pravilima, višu, a penzioneri, nezaposleni... nižu ili nikakvu pretplatu.

- Hipotetički posmatrano, dvočlanom domaćinstvu sa srednjim nivoom prihoda ne bi se, praktično, ništa promenilo, osim što bi umesto sadašnjih 80 kuna oboje ubuduće plaćali po 40 - objasnio je Živković.

Promena u vezi sa pretplatom trebalo bi da bude doneta u paketu sa drugim promenama medijskih zakona, a u Ministarstvu očekuju da će nova zakonska regulativa biti usvojena tokom 2013. godine.

(I. D. / Tanjug / Foto: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smesno

    6. decembar 2012 | 20:13

    OVA VEST NIKOGA NE ZANIMA U SRBIJI , STA SE DESAVA U HRVATSKOJ, KAO STO NI HRVATE NE ZANIMA SRBIJA I VESTI IZ SRBIJE,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA