Hrvatska: Optužen Srbin zbog paljenja Ćilipa kod Dubrovnika (VIDEO)

Protiv majora JNA Srboljuba Zdravkovića Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu zbog paljenja Ćilipa kod Dubrovnika 1991. godine

  • 1

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv državljanina Srbije Srboljuba Zdravkovića zbog naređenja iz oktobra 1991. godine da se spale Ćilipi kod Dubrovnika, prenose hrvatski mediji.

Optuženi državljanin Srbije tereti se da je od 5. do 7. oktobra 1991. godine sa činom majora i kao zapovednik 3. motorizovanog bataljona 5. motorizovane brigade JNA, pošto je njegova jedinica okupirala Ćilipe, naredio paljenje Ćilipa. Izgorelo je 90 porodičnih kuća, privrednih i drugih javnih objekata.

Portal "Dalmacija njuz" objavio je da je Zdravković u dokumentarnoj seriji crnogorske televizije snimljen kako se hvali zbog zauzimanja Cavtata i Ćilipa, i da se na jednom snimku jasno čuje da kaže kako je on "to sve spalio" jer se iz Ćilipa pucalo na njegove vojnike.

Tužilaštvo je objavilo i pregled postupaka koji su se vodili ili se vode u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, kao i pred Tribunalom u Hagu zbog ratnih zločina na području Dubrovnika.

Navodi se da su u Hagu osuđeni admiral Miodrag Jokić i njegov komandant Pavle Strugar. Za napad na Dubrovnik u Hagu bio je optužen i pokojni predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, dok je predmet protiv kapetana JNA Vladimira Kovačevića zvanog Rambo, ustupljen Srbiji.

U Crnoj Gori se vodio postupak protiv šestorice za ratne zločine u logoru Morinj kod Kotora.

U Hrvatskoj su dve osobe pravosnažno osuđene, dok je 2008. godine podignuta optužnica protiv ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, a godinu dana kasnije i protiv desetorice visokih oficira bivše JNA. Optužen je i ratni komandant hercegovačkog korupsa Vojske RS Radovan Grubač.

(D. Z. / Izvor: Dalmacija news)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA