STIGLA JE "PRAVA" ZIMA: Sneg zabeleo celu Srbiju! (FOTO GALERIJA)

Danas po podne i uveče širom zemlje očekuju se mećava i vetar sa udarima jačim od 20 metara u sekundi. - U noći između subote i nedelje, kao i u nedelju i ponedeljak očekuje se formiranje i povećanje snežnog pokrivača - kažu iz RHMZS

  • 6

Sneg koji pada u celoj Srbiji praćen je jačim vetrom, ima ga na kolovozu, a magla smanjuje vidljivost na Kopaoniku i preko Crnog Vrha, pa se vozačima savetuje oprez u vožnji.

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije upozorio je opštinske štabove da se za vikend očekuju povećane snežne padavine, kao i jak olujni vetar.

Načelnik tog sektora Predrag Marić rekao je da se jači sneg i vetar očekuju posebno u planinskim predelima i jugoistočnom delu zemlje.

- Sneg nas neće iznenaditi - rekao je on, i dodao da se u centralnim delovima Srbije očekuju, prema prognozama meteorologa, manje snežne padavine, ali i jak vetar.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će u subotu posle podne i uveče u košavskom području i na planinama duvati jak, a povremeno i olujni vetar, sa udarima jačim od 20 metara u sekundi.

U noći između subote i nedelje, kao i u nedelju i ponedeljak, očekuje se formiranje i povećanje snežnog pokrivača, naveo je taj zavod u upozorenju na svojoj internet stranici.

Kako je saopštio Auto-moto savez Srbije, ovakve vremenske prilike otežavaju saobraćaj, pa se vozačima savetuje krajnje oprezna i sporija vožnja, uz održavnje većeg odstojanja između vozila. Takođe, savetuje se vožnja bez naglog zaustavljanja i naglih promena pravca.

 

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, i u Beogradu će danas biti oblačno, sa snegom ili susnežicom. Duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, a temperatura će se kretati od -1 do 1 stepen.

Jutarnja temperatura kretaće se od -6 do 0, a najviša dnevna od -2 na severu zemlje do 6 stepeni na jugu i jugoistoku. Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 15. decembra, očekuje se postepen prestanak padavina u nedelju u popodnevnim satima.

Prilazi planinskim turističkim centrima Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini i Divčibarama su prohodni, međutim na kolovozima ima snega koji usporava saobraćaj, pa se apeluje na vozače da voze pažljivije i opreznije.

Vozači se podsećaju na to da su dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Takođe, van naseljenog mesta obavezno je posedovanje lanaca.

(D. Z. / Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA