Hejg: Asad preti hemijskim oružijem!

- Mi smo veoma zabrinuti zbog arsenala hemijskog i biološkog oružja, kao i zbog toga što protekle dve nedelje možemo videti dokaze da bi režim mogao da upotrebi tu vrstu oružja - rekao je šef diplomatije Velike Britanije

  • 0

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg kaže da postoje dokazi da bi sirijska vlada mogla da upotrebi hemijsko oružje iz svog arsenala u sukobu sa pobunjenicima.

- Mi smo veoma zabrinuti zbog arsenala hemijskog i biološkog oružja, kao i zbog toga što protekle dve nedelje možemo videti dokaze da bi režim mogao da upotrebi tu vrstu oružja - rekao je Hejg.

On je kazao da se Velika Britanija pridružila SAD u slanju oštre poruke Vladi sirijskog predsednika Bašara Asada.

- Mi imamo planove kako da reagujemo u slučaju upotrebe hemijskog oružja, ali ih nećemo objavljivati - dodao je on.

Hejg je istakao da postoji nekoliko "opasnih scenarija" za takvo oružje, uključujući tu i mogućnost da režim upotrebi hemijsko oružje ili da ono dospe u ruke građana.

Britanski šef diplomatije precizirao je da nije isključena mogućnost vojne intervencije u Siriji, ali da se Velika Britanija i dalje zalaže za mirnu tranziciju u toj zemlji, preneo je AFP.

On je rekao da je britanska politika da ne snabdeva oružjem nijednu stranu na Bliskom istoku, ali je dodao da opozicioni borci dobijaju oružje i ostvaruju napredak na bojnom polju.

- Mi ćemo im i dalje pružati snažnu praktičnu pomoć u vidu opreme za komunikaciju i humanitarne pomoći - rekao je britanski ministar.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA