JANKOVIĆ: Broj pritužbi i obraćanja građana povećan za 30 odsto

Zaštitnik prava građana saopštio je da je ove godine zabeleženo novo povećanje broja pritužbi građana za 4.153, dok je ukupno stiglo 18.533 obraćanja građana

  • 0

Zaštitnik prava građana Saša Janković saopštio je da je ove godine zabeleženo novo povećanje broja pritužbi građana za 4.153 ili oko 30 odsto, dok je ukupno stiglo 18.533 obraćanja građana.

Slabe institucije sa jakim pojedincima, premoć političke volje nad vladavinom prava, birokratija i formalizam predstavljaju najveće prepreke potpunijem ostvarivanju ljudskih prava i vladavine prava u Srbiji, ocenio je Saša Janković povodom Dana ljudskih prava, 10. decembra.

Prema njegovim rečima, "krah kredibiliteta" Haškog tribunala, kao međunarodne institucije osnovane da bi progonom zločinaca osigurala pravdu za žrtve poslednjih ratova bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, dodatno je oslabilo međunarodne temelje garancija ljudskih prava.

- Pozitivni pomaci koje postižu pojedine institucije i organi vlasti u saradnji sa građanima i organizacijama civilnog društva ostvareni su kroz podizanje značaja poštovanja prava pacijenata u zdravstvu, dostižnost odgovornosti za prekoračenje ovlašćenja i torturu, u policiji i zavodskim ustanovama, smanjivanje tolerancije na diskriminaciju i kršenje prava deteta - navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Ove godine okončan je rad na 3.548 pritužbi, što je 38 odsto više nego prošle godine. Za više od 50 odsto je povećan i broj sprovedenih preporuka, ali je za više od 70 odsto povećan i broj nesprovedenih preporuka, saopštio je Zaštitnik.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA