IZBORI U RUMUNIJI: Ponta ubedljivo pobedio, desnica pretrpela težak poraz

Rumunska vladajuća koalicija levog centra na današnjim parlamentarnim izborima osvojila je čak 57 odsto glasova, dok je opoziciji desnog centra pripalo samo 19 odsto glasova

  • 0

Rumunska vladajuća koalicija levog centra USL premijera Viktora Ponta ubedljivo je pobedila na današnjim parlamentarnim izborima.

Anketa sa birališta pokazala je da je Pontijeva koalicija osvojila 57 odsto glasova.

Prema toj anketi, USL koji je na vlasti od maja ubedljivo je prvi, dok je opoziciji desnog centra pripalo samo 19 odsto glasova, preneo je AFP.

- Ovo je pobeda nad režimom predsednika Trajana Baseskua. Postigli smo najubedljiviju pobedu još od 1990. godine i od pada komunističke diktature - rekao je novinarima kopredsednik USL Krin Antonesku.

U svakom slučaju, kako navodi francuska agencija, USL mora da bude u kohabitaciji sa najvećim rivalom iz desnog centra, predsednikom Baseskuom, čiji mandat teče sve do 2014. godine.

Basesku mora imenovati premijera i već je nagovestio da možda neće imenovati Pontu, čak i ako njegova koalicija osvoji većinu. Njih dvojica su u žestokom ličnom sukobu od kada je Ponta u julu pokušao, ali nije uspeo, da Baseskuu bude izglasano nepoverenje.

Ako Basesku odbije da imenuje Pontu, to bi moglo dovesti do političke blokade. Basesku bi mogao imenovati nekog drugog, ali njegov izbor mora odobriti parlament. Ako njegov kandidat ne prođe u dve runde glasanja, parlament bi mogao biti raspušten.

Mnogim Rumunima je, kako navodi agencija, dosta borbe između Baseskua i Ponte, naročito zbog toga što je Rumunija i dalje jedna od najsiromašnijih i najkorumpiranijih članica EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA