STEČAJNA MAFIJA: Završne reči na suđenju koje traje više od 6 godina!

Reč je o najdužem optužnom aktu u istoriji srpskog pravosuđa - optužnica je napisana na više od 200 strana, a u tužilaštvu procenjuju da je materijalna šteta od 30 do 50 miliona evra

  • 1

Na suđenju grupi poznatoj kao "stečajna mafija" danas bi pred sudskim većem Specijalnog suda trebalo da počne izlaganje završnih reči tužilaštva i odbrane, pošto je okončano izvođenje dokaza u tom postupku koji traje više od šest i po godina.

Optužnica protiv "stečajne mafije" podignuta je u oktobru 2006. godine, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je počelo u januaru 2007. godine.

Pripadnici grupe se terete da su od početka 2003. godine do hapšenja 12. aprila 2006. kupovali preduzeća u stečaju po znatno nižim cenama i uzimali proviziju od njihove prodaje.

Prvi na optužnici označen je nekadašnjii predsednik Trgovniskog suda u Beogradu Goran Kljajević, a pored njega kao organizatori pominju se beogradski advokat Nemanja Jolović, bivši direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević, kao i bivša direktorka "Poštanke štedionice" Jelica Živković.

Bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulović nalazi se u bekstvu i sudi mu se u odsustvu, dok se bivšem stečajnom upravniku građevinskog preduzeća "Rad" Miljku Živojinoviću sudi u odsustvu u odvojenom postupku pred Višim sudom.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u septembru preciziralo optužnicu protiv "stečajne mafije" i odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović Brašnjević.

Svetlana je udovica Milinka Brašnjevića koji se tokom istrage protiv te grupe, tri meseca nakon hapšenja, u julu 2006. godine ubio u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je bio u pritvoru.

Svetlana je tada bila direktor preduzeća "Avonsajd" na Kipru. U to vreme nije bila dostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je bila raspisana poternica, ali je već godinu dana kasnije uhapšena na makedonsko -srpskoj granici i prebačena u Beograd.

Optužnica protiv "stečajne mafije" bila je najduži optužni akt u istoriji srpskog pravosuđa, u vreme kada je podignuta, napisana na više od 200 strana. Preciziranja, pored odustanka od Brašnjevićeve, nisu donela druge krupne izmene.

Pored pomenutih, optuženi su i bivša sudija Delinka Ðurđević, Jasmina Kojić, Nevena Petrović Gulevski, Aleksandar Kuzmanovski, Milan Nestorović, Ðorđe Kolašinac.

Optuženi su i Mirjana Perišić, Olivera Slavković, Milorad Maksimović, Ljubiša Vuković, Vučelja Bajić, Milisav Filipović, Srboljub Spasić, Mladen Stojčić, Boško Sekulić, Zoran Jovanović, Dejan Savović, Dragica Knežević, Miroslav Despotović, Radisav Jocović, Milivoj Marković i Ljubiša Mitić.

U optužnici nije precizirana materijalna šteta koju je ta grupa svojim delovanjem pričinila državi i građanima, ali u tužilaštvu procenjuju da se radi o iznosu od 30 do 50 miliona evra.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gile

    10. decembar 2012 | 10:56

    pohvatali ste zemunce a nemozete tj necete radulovica i zivojinovica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA