EU HRVATSKOJ: Umesto što slavite Gotovinu, jurite zločince!

Brisel zabrinut zbog euforije nastale posle oslobađanja Anta Gotovine i Mladena Markača, opominje susede da procesuiraju ratne zločine

  • 0

Evropska unija će ove nedelje još jednom poručiti da računa na članstvo Hrvatske u EU 1. jula 2013. pod uslovom da se do tada dovrši proces ratifikacije u svim državama članicama, ali i da treba da se procesuiraju ratni zločini.

"Jutarnji list" imao je uvid u nacrt zaključaka kojima se Hrvatskoj šalje poruka i daju "specifične preporuke". Između ostalog, napominje se i zabrinutost Brisela zbog euforije nastale posle oslobađanja Anta Gotovine i Mladena Markača, kao i potreba da se procesuiraju ratni zločini.

Evropska unija u izveštaju o Hrvatskoj navodi "specifične preporuke" koje daje u 10 tačaka i ističe da je za Hrvatsku ključno da se fokusira na tih 10 pitanja.

Hrvatska se poziva da nastavi da gradi dobrosusedske odnose i da u tom pravcu igra aktivnu ulogu. Kako kaže izvor "Jutarnjeg" u Briselu, EU će pozvati Hrvatsku da posebnu važnost prida suđenjima za ratne zločine. U nekim krugovima u Evropskoj uniji euforija posle oslobađajućih presuda generalima Gotovini i Markaču izazvala je dozu zabrinutosti.

Hrvatska će u zaključcima biti pozvana da "uloži dodatne napore za rešavanje nekažnjivosti za ratne zločine putem nepristranog procesuiranja slučajeva koji još nisu rešeni". EU napominje da i dalje važi obaveza Hrvatske da "nastavi punu saradnju s Haškim sudom".

Diplomatski izvori u EU kažu da se pod "nastavkom pune saradnje s Haškim sudom" misli i na preuzimanje materijala iz tog suda koji bi se mogli koristiti za pokretanje procesa pred domaćim sudovima.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA