ŠEF ODSEKA ZA DŽEPNE KRAĐE: Mi hapsimo lopove, sudije ih puštaju na slobodu!

- Ukoliko pljačkaš uzme samo novac, plen naziva "suvarak", dok kad ukrade novčanik, došao je do "barke". Rekord po količini novca koji mu je ukraden, ima penzioner, koji je ostao bez 22.000 evra vozeći se samo jednu stanicu vozilom GSP-a - otkriva Aleksandar Mitrović, šef Odseka za džepne krađe u PU Beograd

  • 13

Aleksandar Mitrović, šef odseka za džepne krađe PU Beograd, ističe da je za veliki broj krađa tome kriv loš pravosudni sistem i veoma česte odluke sudija da džeparoše kazne simbolično, ili ih puste da se brane sa slobode.

- Džeparenje je specifična profesija i ona spada u grupu krivičnih dela koja se stalno ponavlja i najčešće lopovi od toga i žive. Zato se dešava stalno da prestupnike koje uhvatimo, iza sebe imaju i po 100 krivičnih dela. Međutim, iako je zakonska kazna za nju ide i do tri godine zatvora, gotovo nikada se ne dešava da odleže toliko. Ukoliko bi se desilo da krenu da osuđuju na takve kazne, veoma brzo ja i moji ljudi ne bi imali šta da radimo. Ovako, nakon hapšenja i 48-satnog zadržavanja, sudija ih ili blago kazni, ili pusti. I onda jovo - nanovo, pa sve ispočetka - kaže Mitrović.

On napominje da u poslednje vreme poseban problem predstavljaju Bugarke, koje namenski dolaze u Beograd da bi džeparile. Po pravilu, iznajme sobu, ili jeftini hostel u blizini Železničke i Autobuske stanice i odatle kreću da "rade". Međutim, i one bivaju veoma brzo uhapšene i procesuirane, ali i njih sudije puštaju na slobodu, ili im izriču blage kazne.

- Većina njih se okušala u "poslu" i u zemljama EU, ali zbog visokih kazni i dugogodišnjih zabrana ulaska, opredeljuju se za prestonicu Srbije. Priča o blagom kažnjavanju se brzo širi, pa su nagrnule u Beograd. Dešavalo se da nakon hapšenja, sudija ih kazni, stavi neku simboličnu zabranu i da im rok od 3 dana da napuste Srbiju. Naravno da one to iskoriste, pa u tih tri dana nakradu se koliko mogu i odu, ili se dešava da uopšte ne poštuju presudu, pa nesmetano nastavljaju da kradu dok ih ponovo ne uhvatimo - navodi Mitrović.

U Beogradu, prema njegovoj proceni deluje nekoliko stotina džeparoša, od kojih je mali broj vrhunskih kradljivaca. Oni najbolji mogu od žrtva da izvuku novčanik i iz prednjeg džepa pantalona, što je veoma teško, da uzmu novac, a potom da vrate novčanik. U tom slučaju opljačkani građanin prekasno shvati da je ostao bez novca. Ukoliko pljačkaš uzme samo novac, plen naziva "suvarak", dok kad ukrade novčanik, došao je do "barke".

- Ukupan krivičnih dela džeparenja u prošloj godini je bio 3768, a nezvanično je taj broj mnogo veći, jer mnogi građani uopšte ne prijave da su opljačkani. Pošto prestupnici uglavnom važe za ljude koji su i alkoholičari, kockari ili narkomani, veoma teško nadoknade ukradene vrednosti, sem u slučajevima kada ih uhvatimo na delu. Onda se sve vraća vlasniku, a prestupnik privodi. Od ukupnog broja krađa, čak 80 odsto njih se dešava u vozilima GSP-a, pa apelujem na sugrađane da bufdu izuzetno oprezni prilikom vožnje, a pogotovo sada kada su niske temperature i ogromne gužve u vozilima - ističe Mitrović.

On otkriva da se najviše krade na opštinama Novi Beograd i Savski Venac, a da su najkritičnija mesta u gradu stanice Zeleni Venac, Vukov Spomenik, dolazni peroni BAS-a kod robne kuće Simpo, kao i okretnice GSP-a širom grada, jer u poslednje vreme postoji tendencija sve većeg broja krađa prilikom ulaska putnika u autobus.

- Lopovi su izuzetno vešti i sposobni ljudi, koji godinama uče svoj posao, izuzetbno sposobni da samo na osnovu fizičke pojave i neverbalnih pokreta, odrede da li ima neko novac i gde ga čuva. Zbog toga putnici u vozilima jvnog prevoza nikada ne trebaju da, ukoliko nose novčanik u otvorenoj jakni, mantilu ili sakou da se tom rukom drže za šipku, jer ostavljaju lak posao lopovima. Pored toga, novčanik treba nositi u prednjem džepu, nikako u zadnjem, a žene svoje torbe moraju da drže ispred sebe, nikako sa strane ili iza - apeluje šef odseka za džepne krađe PU Beograd.

Iako Beograđani ne važe za bogate ljude, a pogotovo ne za one koji nose veće svote novca u novčaniku, lopovi dobro zarade, a po priznanjima nekih od njih, za smenu može da se ukrade i 10 novčanika.

- Rekord po količini novca koji mu je ukraden, ima penzioner, koji je ostao bez 22.000 evra vozeći se samo jednu stanicu vozilom GSP-a. On je čuo u medijima da je u Grčkoj velika kriza i da im preti velika inflacija. Pošto je u jednoj od grčkih banaka koje su u našoj zemlji imao ulog od 22.000 evra, on je plašeći se za njega, odlučiuo da ga povuče. Otišao je do ekspoziture, podigao novac, i za samo jednu stanicu koju se vozio ostao bez njega. Pored tog slučaja, desio se slučaj kada je Beograđaninu ukradeno 8.000 evra iz pantalona, iz bočnog džepa. Nosio je tzv. "kombat" pantalone, koje imaju spušten džep u visini kolena sa strane, i to ga je koštalo gubitka novčanika i novca - zaključuje Mitrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Covek

    30. mart 2014 | 18:44

    Ceo pravosudni sistem u Srbiji nam je jadan.

  • Sashakv

    30. mart 2014 | 19:10

    Sudstvo ća nam uništiti zemlju!

  • IgorO

    30. mart 2014 | 18:52

    Ista prica kao i inspektori rada.Pisu prijave,a prekrsajne sudije koje blage veze nemaju,ili oslobadjaju ili zastare slucajevi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA