HAG: Presuda Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici

Tužioci su zatražili da general u penziji Vojske Republike Srpske bude proglašen krivim za genocid nad srebreničkim Muslimanima i kažnjen doživotnim zatvorom

  • 4

Haški tribunal izreći će presudu generalu u penziji Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru (64), optuženom za genocid u Srebrenici.

U završnoj reči, krajem avgusta ove godine, tužioci su zatražili da general Tolimir bude proglašen krivim za genocid nad srebreničkim Muslimanima i kažnjen doživotnim zatvorom.

Prema optužnici, snage VRS su sistematski pogubile oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice na više lokacija u okolini Zvornika i Bratunca, u danima pošto su 11. jula 1995. godine zauzele tu enklavu na istoku BiH koja je bila pod zaštitom UN.

General Tolimir je tokom rata u BiH, 1992-95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

General Tolimir, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen optužbi. Na kraju svoje završne reči, Tolimir je negirao navod optužnice da je ikada od komandanta VRS Mladića i predsednika RS Karadžića dobio naređenje da svi ratnih zarobljenici iz Srebrenice budu ubijeni.

U završnoj reči, međutim, on nije izričito negirao da su zarobljeni srebrenički Muslimani u julu 1995. bili streljani, već je tvrdio da on nije bio ovlašćen za postupanje s njima i da u kritično vreme nije bio prisutan u području oko Zvornika, gde je, po optužnici, zločin počinjen.

U osam tačaka, Tolimir je optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, prisilno premeštanje i deportaciju Muslimana iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995.

Suđenje generalu Tolimiru u Hagu počelo je 26. februara 2010. Uhapšen je 31. maja 2007, a sutradan su ga vlasti Republike Srpske prebacile u Hag. Vlada Srbije, na čijem čelu je bio Vojislav Koštunica, saopštila je tada da je Tolimir uhapšen u Republici Srpskoj.

Tolimir je, međutim, u prvom pojavljivanju pred Tribunalom 4. juna 2007, tvrdio da je bio uhapšen u svom stanu u Beogradu, a onda prebačen preko Drine u RS.

(D. Z. / Beta / Foto: Sense)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • НЕВИН

    12. decembar 2012 | 10:30

    ДАО СИ ЖИВОТ ЗА СВЕ СРБЕ ГЕНЕРАЛЕ ТОЛИМИРУ , ТИ СИ НЕВИН И ТРЕБА СВАКИ СРБИН ДА СТОЈИ ИЗА ТОГА , КОД НАС ВЛАДА НАЖАЛОСТ БАГРА КОЈА ТЕ ПРОДАЛА """"""""""""ЗА ШАКУ ЖИТА"""""""""""""""""ПРОКЛЕТИ БИЛИ СВИ КОЈИ СУ ТЕ ИЗДАЛИ ,!!!!! ЖИВЈЕЛААААААА СРБИЈАААААААААА

  • Република Српска

    12. decembar 2012 | 09:54

    Свака час господине Генерале нек се зна и нек уђе у историју да су нас браћа преко дрине продала за пишљива грашка. За нас си Херој био и остао. Нек те драги Бог чува и до неба хвала!!!

  • Aleksa Hercegovina

    12. decembar 2012 | 17:08

    Hvala ti Generale za sve sto si ucinio za REPUBLIKU SRPSKU. Cast mi je bila sto sam bio vojnik vojske RS i sto mi je bio komadant Ratko Mladic i sto sam za zaborce imao generale kakav je bio Zdravko Tolimir. HVALA TI GENERALE ZA SVU SVOJU ZRTVU KOJU SI PODNIO I PODNOSIS ZA SVOJU OTADZBINU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA