AP: Koliko je bogat Mit Romni

Ako bi se sabralo bogatstvo poslednjih osam predsednika SAD - od Ričarda Niksona do Baraka Obame,pa potom ta suma udvostručila, došlo bi se do nivoa imovine Mita Romnija, jednog od kandidata za nominaciju Republikanske stranke za ovogodišnje predsedničke izbore

  • 0

Ako bi se sabralo bogatstvo poslednjih osam predsednika SAD - od Ričarda Niksona do Baraka Obame,pa potom ta suma udvostručila, došlo bi se do nivoa imovine Mita Romnija, jednog od kandidata za nominaciju Republikanske stranke za ovogodišnje predsedničke izbore.

Pitanje, neobično za stranke s desnice: koliko su pojedini kandidati zaradili i koliko je njihovo bogatstvo, obeležilo je i rasprave kandidata Republikanske partije za nominaciju na predsedničkim izborima.

U raspravama se najviše govori koliko je bogat bivši guverener Masačusetsa Mit Romni koji važi za jednog od favorita.

Ako Romni zameni Obamu u Beloj kući, biće među četiri najbogatija američka predsednika.

Svakako ne može biti bogatiji od prvog predsednika Džordža Vašingtona koji je imao skoro 24.000 hektara zemlje i više d 300 robova.

Dalje je teško procenjivati jer teško je reći koliko u današnjem novcu vrede plantaže Tomasa Džefersona, milioni iz rudnika Herberta Huvera ili udeo Džona Kenedija u ogromnom porodičnom bogatstvu.

U svakom slučaju, navodi agencija AP, izvesno je da ni Teodor ni Frenkin Ruzvelt, kao ni Džordž Buš stariji i Džordž Buš mlađi nisu ni blizu Romnija.

Bivši guverner Masačuseta obelodabnio je nedavno koliko je otprilike njegovo bogatstvo - između 190 i 250 miliona dolara. Po tome je on 50 puta bogatiji od Obame koji ima, za običan svet impresivnih, 2,2 do 7,5 miliona dolara.

Procenjuje se da je Džordž Vasington prema parametrima iz 2010. imao 525 miliona dolara, ali postoje zapisi da je morao da pozajmi novac da bi otišao u Njujork na sopstvenu inauguraciju. Objašnjenje je da je Vašingtonovo bogatstvo bilo vezano za zemlju, a da su ukupni prinosi, kada se odbiju troškovi, bili mali.

(izvori: Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA